България

Факти за България, които не знаем

  10.04.2018 10:00             
Факти за България, които не знаем

Има много неща, свързани с България, които не знаем. Някои от тях са наистина важни и съществени, а други – просто част от историята, която не помним. Ще се опитам да Ви запозная с няколко неща, които трудно ще намерите в учебниците, защото не е добре да се знаят – все пак отдавна не сме държава, която има свое собствено мислене и интереси. Ето някои от нещата, които няма да видите в учебниците по история:

1. По време на Балканската война България е единствената страна, която реално води военни действия срещу Турция. Нашите предци са тези, които се сражават с 5-вековния поробител, докато Сърбия и Гърция си поделят Македония. Нашата армия не успява да съсредоточи в Македония по-голяма войска, която да защитава българския интерес в Македония и по този начин ние губим огромни територии, населени с българско население.

2. В споразумението между България и Сърбия ясно е записано, че след приключването на Балканската война Русия трябва да определи коя държава да получи спорните територии, за които не успяват да се разберат делегациите ни със сърбите. Русия, която застава на страната на Сърбия, ни лишава от спорните територии и от други земи в Македония.

3. Ген. Владимир Вазов е един от малкото чужди пълководци, споменати в английската история.

България, Дан Колов

4. Легендарният борец Дан Колов е получил предложение да смени гражданството си и да стане американец, но е отказал с думите: „Чувствам се силен, защото съм българин!“.

Димчо

5.  Писателят Димчо Дебелянов е бил български офицер, завършва Школата за запасни офицери в Княжево.

6. България започва Сръбско-българската война без нито един заем. През 1885г. България, свободна едва от седем години, е десетки пъти по-богата от съседна Сърбия.

7. По време на Сръбско-българската война капитан Тантилов и хората му изминават 140 км за 28 часа пеш. Това постижение трудно ще бъде подобрено, дори и в наши дни.

Имали сме велика история, която с времето сме пренебрегнали, но идва моментът, в който ще се наложи да я припомним на много хора!

delo.bg

http://delo.bg/history/fakti-za-balgariya-koito-ne-znaem/