Konkurent
ТДМ

Здраве

10 симптома на депресията

2018-04-06 06:00 1386 0

10 симптома на депресията

Депресията е сериозно, но често разбирано погрешно психично разстройство, което може да се лекува както с лекарства, така и с психотерапия. Понякога можете да предполагате, че вие или ваш близък страдате от клинична депресия, но да не сте напълно наясно какво я отличава от обикновените мрачни периоди в живота. 

Всички понякога се чувстваме тъжни, самотни, безнадеждни. Това е нормално, особено когато човек е преживял загуба, в голям или малък житейски мащаб. Това не е депресия. Депресията може да се появи и съвсем без причина. Както си живее живота, човек може да изпадне в черна дупка. Нищо не е от значение. Черната дупка расте с всеки изминал ден и нищо не може да я спре.

Не всеки, който страда от депресия, преживява всеки от изброените по-долу симптоми. Тежестта им също варира.

10 признака на клиничната депресия

  • Продължително тъжно, тревожно или "празно" настроение
  • Усещане за безнадеждност или песимизъм
  • Чувство за вина, безполезност или безпомощност
  • Загуба на интерес или удоволствие от любими хобита и дейности, включително секс
  • Намалена енергия, умора или усещане за цялостно „забавяне“
  • Трудно съсредоточаване, помняне или вземане на решения
  • Безсъние, събуждане рано сутрин или прекомерна сънливост
  • Липса на апетит и отслабване или системно преяждане и пълнеене
  • Мисли за смърт или действителни опити за самоубийство
  • Безпокойство или раздразнителност

Някои хора получават и физически симптоми, като главоболие, храносмилателни разстройства и хронична болка, които трудно се повлияват от стандартното лечение. 

За да се диагностицира депресивно разстройство това потиснато настроение и загуба на интерес към всекидневните дейности трябва да продължава две седмици или повече и да представлява промяна спрямо обичайното настроение на съответния човек. 

Клиничната депресия влияе върху всеки аспект от живота на човека. Тя не изчезва сама и човек не е виновен за нея. Депресията се чувства като безнадеждна и безкрайна болка, без шанс за облекчение. Много хора в състояние на депресия посягат към алкохола, който временно облекчава симптомите, но влошава състоянието в дългосрочен план.

Лечението помага за облекчаване на депресивните симптоми и помага да се сложи край на депресивния епизод значително по-бързо, отколкото ако не се лекува.

Източник: PsychCentral обектибг

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
10-те най-чести причини за главоболие
2018-04-19 06:00
237 0
Главоболието може да е следствие както от стрес, така и от по-простички неща като миризмата на парфюми.  Най-често срещаният вид е стягащата болка. При нея…

Нямате представа какво ще ви се случи, ако пиете зехтин на гладно
2018-04-18 06:00
594 0
Зехтинът представлява маслиново масло. Използва се предимно в кулинарията, но също така намира приложение и в козметиката, пише gotvach.bg. Зехтинът е идеален заместител на олиото, защото е…

10 грешки в личната хигиена, които хората правят всеки ден
2018-04-17 06:00
652 0
Кой би помислил, че малките подробности, на които не обръщаме внимание в ежедневието ни, биха могли да ни попречат на идеалното здраве и пълно щастие?…

Сините очи и алкохолизмът
2018-04-16 06:00
661 0
Ново изследване установи, че хората със сини очи имат по-голям шанс да станат алкохолици. Феноменът важи и по-общо при хората с по-светъл цвят на очите,…

актуален брой на вестник Конкурент