Konkurent
ТДМ

Здраве

10 симптома на депресията

2018-04-06 06:00 1508 0

10 симптома на депресията

Депресията е сериозно, но често разбирано погрешно психично разстройство, което може да се лекува както с лекарства, така и с психотерапия. Понякога можете да предполагате, че вие или ваш близък страдате от клинична депресия, но да не сте напълно наясно какво я отличава от обикновените мрачни периоди в живота. 

Всички понякога се чувстваме тъжни, самотни, безнадеждни. Това е нормално, особено когато човек е преживял загуба, в голям или малък житейски мащаб. Това не е депресия. Депресията може да се появи и съвсем без причина. Както си живее живота, човек може да изпадне в черна дупка. Нищо не е от значение. Черната дупка расте с всеки изминал ден и нищо не може да я спре.

Не всеки, който страда от депресия, преживява всеки от изброените по-долу симптоми. Тежестта им също варира.

10 признака на клиничната депресия

  • Продължително тъжно, тревожно или "празно" настроение
  • Усещане за безнадеждност или песимизъм
  • Чувство за вина, безполезност или безпомощност
  • Загуба на интерес или удоволствие от любими хобита и дейности, включително секс
  • Намалена енергия, умора или усещане за цялостно „забавяне“
  • Трудно съсредоточаване, помняне или вземане на решения
  • Безсъние, събуждане рано сутрин или прекомерна сънливост
  • Липса на апетит и отслабване или системно преяждане и пълнеене
  • Мисли за смърт или действителни опити за самоубийство
  • Безпокойство или раздразнителност

Някои хора получават и физически симптоми, като главоболие, храносмилателни разстройства и хронична болка, които трудно се повлияват от стандартното лечение. 

За да се диагностицира депресивно разстройство това потиснато настроение и загуба на интерес към всекидневните дейности трябва да продължава две седмици или повече и да представлява промяна спрямо обичайното настроение на съответния човек. 

Клиничната депресия влияе върху всеки аспект от живота на човека. Тя не изчезва сама и човек не е виновен за нея. Депресията се чувства като безнадеждна и безкрайна болка, без шанс за облекчение. Много хора в състояние на депресия посягат към алкохола, който временно облекчава симптомите, но влошава състоянието в дългосрочен план.

Лечението помага за облекчаване на депресивните симптоми и помага да се сложи край на депресивния епизод значително по-бързо, отколкото ако не се лекува.

Източник: PsychCentral обектибг

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Това са 4-те стъпки, благодарение на които ще стопите коремчето
2018-07-22 06:00
354 0
Сигурно сте попадали на диети, които ви убеждават, че ще стопите корема, ако ядете определени храни и избягвате други. Ако наистина искате да стегнете корема,…

Растенията, които ще ви спасят от комарите
2018-07-21 06:00
436 0
Комарите са неприятни същества. Жуженето им е влудяващо, а ухапванията не само че са свързани с досаден сърбеж, но могат да предизвикат и здравословни проблеми.…

За да идентифицирате едно от тези често срещани заболявания, просто изплезете език
2018-07-20 06:00
438 0
Очи са огледало на душата, но езикът може да е индикатор за вътрешно здраве, като с почти абсолютна точност може да каже какво е състоянието на вътрешните…

Вместо обезболяващи - упражнения срещу болки в гърба
2018-07-19 06:00
660 0
Не стискайте зъби и не се опитвайте да търпите болката! Това не е изход от положението. Всяко състояние, придружено от болка, унищожава нервните окончания и…

актуален брой на вестник Конкурент