Събития

Фирма пред фалит заради дългове към работниците

  02.04.2018 14:38             
Фирма пред фалит заради дългове към работниците

Една фирма от Монтана може да бъде обявена в несъстоятелност заради неизплатени заплати, съобщи директорът на трудовата инспекция Димитър Петров. Предприятието за добив и преработка на птиче месо дължи на работниците си около 100 000 лева.

Влезлите на 1 април промени в законодателството дават право на инспекторите да предлагат  обявяване в несъстоятелст за некоректни фирми, които дължат на над 1/3 от наетите заплати за повече от 2 месеца.

 „Проверките ни установиха, че предприятието дължи повече от две работни заплати на повече от 1/3 от работниците. Затова изпращаме документите на  Главната инспекцията по труда, която може да поиска от съда обявяване на несъстоятелност”. , уточни инж. Петров.

В началото на годината шест фирми бяха в черния списък на трудовата инспекция, като  най-задлъжнели към наетите бяха птицекланицата и частна болница. В началото на януари забавените и неплатени заплати в шестте дружества нахвърляха 840 000 лева. След намесата на инспекцията по труда 240 000 лева са платени.

Частната болница все още не се е разплатила изцяло с докторите, сестрите и санитарите, но макар  че задлъжнялостта на собствениците към наетите е доста голяма, там е започнало поетапно плащане на забавените възнаграждения и на този етап тя не е застрашена от процедурата по несъстоятелност, казаха от инспекцията по труда.