Здраве

Учени установиха защо хората на възраст имат проблеми със съня

  30.03.2018 13:19             
Учени установиха защо хората на възраст имат проблеми със съня

Британски учени откриха, че с годините намалява чувствителността към светлина в зона от мозъка на бозайниците, наречена супрахиазматично ядро, и това води до проблемите със съня.

Тази част на мозъка регулира циркадния ритъм и синхронизира работата на "биологичния часовник" на организма. Експертите от университета на Кент в Кентърбъри, Великобритания, правиха опити с мишки. Първоначално гризачите бяха в групи по четири, а след това всеки индивид беше самостоятелно отделен. "Младите" бяха на по 1-2 месеца, а "възрастните" - на 14-18 месеца.

Към клетките с животните беше насочена светлина. Оказа се, че при "старите" мишки в рецепторите, които предават информация за светлината, в значителна степен се е намалила способността да "повтарят" циркадния ритъм. Причината е, че заради структурните изменения в рецептора с възрастта, той реагира по-малко на светлината. Като резултат, подобни промени водят до неспособността на супрахиазматичното ядро да поддържа стабилен циркаден ритъм и, съответно, до нарушения в съня на човек. Изследването е публикувано в сп. "Neurobiology of Aging".

блиц