Спорт

Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Как врачани "писаха шестица" на "сините" насред "Герена"

  27.03.2018 08:58             
Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Как врачани \

Много са датите, на които футболът във Враца има повод да празнува. За едни това е раждането на футболния кллуб, за други – влизането в елитната група през 1965 г. Но никой не оспорва, че една от най-хубавите дати е 11 декември 1985 г. Тогава врачанските футболисти "пишат шестица" на един от двата български гранда на неговия стадион „Георги Аспарухов.

6 000 души в столицата гледат на „Герена“ гледат може би най-великия мач в историята на „Ботев”. За „Враца”, както се казва по това време „Ботев” /след историческото решение на ЦК на БКП да преименува футболните клубове у нас след скандалния финал за Купата на съветската армия от 12 юни 1985 г. ЦСКА – „Левски” 2:1 – б.а./, мачът не започва добре. Домакините откриват чрез Руси Гочев още в 6-та мин.

В 27-та мин. обаче Емил Маринов изравнява след грешка в синята отбрана. Само 6 минути по-късно Цветан Данов извежда гостите напред за 1:2.

Мишо Вълчев връща домакините в мача в 48-та мин., но вместо да реанимира домакините, попадението на централния им нападател сякаш дава стимул на противника.

В 57-та мин. Данов вкарва за 2:3, две минути по-късно Илия Войнов прави 2:4, а в 64-та мин. отново Маринов отчайва „сините” със своето второ попадение за 2:5.

Вълчев връща гол за 3:5 в 74-та мин., но в 89-та мин. Маринов фиксира своя хеттрик и крайното 3:6.

И досега има една приятна история в клубния фолклор на „Ботев”, според която софиянци са молели на колене рефера Тодор Колев да прекрати срещата заради спускащата се мъгла, но той останал непреклонен и узаконил победата на врачани.

В този мач старши-треньорът Илия Панев пуска в игра следните футболисти: Илия Вълов, Валери Цветанов, Венцислав Божилов, Тодор Гарев, Иван Радославов, Юлиан Емилов, Иван Стоянов, Цветан Данов /80  Росен Съботинов/, Емил Маринов, Димитър Ефремов, Илия Войнов /90  Борислав Страшимиров/.

Футболистите на „Враца” са получили премия по 160 лева за победата над „Витоша” с 6:3. Дълго време след мача голмайсторът им Емил Маринов чака да му предоставят видеоматерил от двубоя, но така и не сполучва да увековечи този двубой на лента. Черно-белите снимки от този исторически мач също ги няма. Във Враца се шегуват, че левскарите в града направили клада от тях, за да изтрият срама от челата.

Голмайсторът, реализирал хеттрик на „Герена” срещу „сините” Емил Маринов си спомни, че мачът в София е бил от междинния кръг. „Преди това бихме като гости „Пирин” с 2:1 в Благоевград, а след това ударихме и „Витоша” с 6:3. За съжаление силната серия не можа да продължи, защото паднахме у дома от „Славия” с 0:1 след гол от дузпа на Пепи Александров в 90-та мин.”, разказва Емил Маринов.

Като досега е жив споменът за разгрома на „сините” у Маринов. Тимът от Враца бил настанен на лагер в хотел „Родина”, а Маринов бил в една стая с Илия Войнов. „При първия гол се възползвах от тяхна грешка и им вкарах. За втория ми подаде Илийката Войнов, а преди третия тръгнах сам от центъра и се озовах на ударна позиция. След мача се снимахме за спомен пред таблото – бяхме направо върху снега, ама така че да се вижда таблото на „Герена”, което показваше историческата победа. Дълго време тази снимка стоеше на витрината на един тотопункт във Враца”, допълва Маринов. Той признава, че са победили съперника като на шега. Всъщност не са много провинциалните отбори, които са вкарвали 6 гола в един мач на „сините“ на клубния им стадион. Да не говорим за колоси като „Барселона“ и „Милан“, които също са опитвали, но не са стигали до „отличната“ оценка, писана от врачанските футболисти на столичния гранд.

Според някои изследователи, генерацията от 80-те години на миналия век, която бие редовно ЦСКА и „Левски“, е по-силна от отбора, спечелил и донесъл във Враца бронзовите медали. Малко не достига за повторение на историческия успех, но и без друго селекцията стряска сънищата на доста отбори в елита. Един от тарторите Емил Маринов често късаше мрежите на противниците.

 

 

СТАТИСТИКА

"ВИТОША" - "ВРАЦА" 3:6

"ВИТОША": Владо Делчев, Калин Банков, Красимир Коев, Стоил Георгиев, Николай Илиев, Димитър Марков, Руси Гочев, Румен Чарлов /46 Пламен Цветков/, Михаил Вълчев, Георги Йорданов /58 Николай Тодоров/, Божидар Искренов.

Старши треньор: Кирил Ивков.

"ВРАЦА": Илия Вълов, Валери Цветанов, Венцислав Божилов, Тодор Гарев, Иван Радославов, Юлиан Емилов, Иван Стоянов, Цветан Данов /80 Росен Съботинов/, Емил Маринов, Димитър Ефремов, Илия Войнов /90 Борислав Страшимиров/.

Старши треньор: Илия Панев.

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Руси Гочев /6/, 1:1 Емил Маринов /27/, 1:2 Цветан Данов /33-дузпа/, 2:2 Михаил Вълчев /48/, 2:3 Цветан Данов /57/, 2:4 Илия Войнов /59/, 2:5 Емил Маринов /64/, 3:5 Михаил Вълчев /74/, 3:6 Емил Маринов /79/.

Стадион: "Георги Аспарухов" /София/ - 6 000 зрители.

Главен съдия: Тодор Колев.