Свят

(ВИДЕО 18+) Така загина първата жертва на безпилотен автомобил

  23.03.2018 10:26             
(ВИДЕО 18+) Така загина първата жертва на безпилотен автомобил

В мрежата бе публикувано видео на първия фатален инцидент, свързан с безпилотен автомобил. Както е известно, колата на компанията "Убер" уби жена в предградие на Финикс и така влезе в историята като първия смъртен случай, свързан с безпилотен автомобил. На видеото, оповестено от полицията, се вижда как операторката на машината - 44-годишната Рафаела Васкес седи зад волана и не взема никакво участие в управлението му.

В един момент, докато тя гледа надолу, пред колата се появява жена с велосипед, по-късно идентифицирана като 49-годишната Илейн Херзбърг. Автомобилът не реагира по никакъв начин - удря жената със скорост от 65 километра в час. Херсбърг е била откарана в болница, където по-късно починала. Рафаела Васкес "Тези кадри са шокиращи и тъжни, а нашите мисли са със семейството на жертвата. Нашите безпилотни автомобили още не са в движение, а ние ще продължим да помагаме на местните и държавни органи по всеки възможен начин," обявиха от "Убер".

Преди публикуването на видеото, те потвърдиха, че Васкес е била в автомобила и, че в момента на инцидента, возилото било в автономен режим на работа. "Ясно е, че е трудно да се избегне сблъсък в такава ситуация, без разлика дали става дума за човешки или безпилотен режим на шофиране. Жертвата се появи на улицата буквално от никъде. Опасно е да се пресича улица на неосветено място, при положение, че в града си има ясно обосновани пешеходни пътеки," казва шефът на полицията Силвия Моир. Първата катастрофа с убит в историята

След инцидента американските медии разкриха, че операторката Васкес през 2000 г. е била осъждана и лежала три години и десет месеца за въоръжен грабеж. Бриджит Дрискъл Досието й било регистрирано под мъжката версия на нейното име - Рафаел Васкес. Говорител на "Убер" коментира, че всички оператори са били подложени на проверка и Васкес изпълнявала всички условия, а "Убер" били убедени, че на всекиго трябва да се даде втори шанс. Детайлите на новата технология все още са непознати, става въпрос за комбинация от сензори от всички страни на колата, включително и радар и "Лидер" - сензор, който функционира и на светло, и в тъмнина.

Браян Вокър Смит, експерт за безпилотни автомобили, твърди, че е бесен, след преглеждането на видеото. "Въпреки че този видеоклип не показва пълната картина, той категорично предполага грешка в автономния състав на "Убер" и недостиг на внимание от страна на оператора и жертвата," казва Смит и добавя: "Сензорите в този случай би трябвало да регистрират велосипедистката. Камерите вероятно в този случай биха били безполезни, но радарът и "Лидерът" би трябвало да се включат." По ирония на съдбата, първата жертва от автомобил в историята също е жена в четиридесетте си години. Това е 44-годишната Бриджит Дрискъл, която е смъртоносно ударена със скорост 6,4 км/ч на 17 август 1896 г. в Кристъл Палас, Лондон.

Превод: БЛИЦ