Събития

Бедстващи щъркели са открити и в Северозапада

  21.03.2018 14:26             
Бедстващи щъркели са открити и в Северозапада

Пет сигнала за бедстващи щъркели в различни населени места на областите Видин и Монтана са подадени във вторник преди обяд на зеления телефон на РИОСВ – Монтана. Причините за това са ниските температури и падналия сняг, казват еколозите. Те са изпратили експерти, които проверили на място състоянието на птиците.

Гражданите, намерили бял щъркел в безпомощно състояние, могат да се обръщат за съдействие и  към горските стопанства, общината или да подават сигнали на зеления телефон на РИОСВ. Щъркелите са защитени птици, припомнят еколозите.

До момента няма данни за бедстващи черни щъркели. Уникалните екземпляри бяха забелязани в началото на миналата седмица край село Гаврил Геново. Черният щъркел е вписан в Червената книга на България.

В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и екоинспекторите търсят съдействие за настаняването на намерените бедстващи птици. Това става  по определен законов ред. След излекуването пилетата се връщат на мястото, където са намерени. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците, твърдят специалистите. Опасно е, ако са с обледенени и замръзнали крила. В този случай се налага незабавна помощ.