Здраве

Пазете се много, ако човекът до вас страда от стрес или депресия! Опасно е!

  21.03.2018 13:07             
Пазете се много, ако човекът до вас страда от стрес или депресия! Опасно е!

Канадски учени са установили, че депресията и стресът, които могат буквално да бъдат заразни, засягат биохимията на мозъка, инхибират неговата активност и унищожават структурата му. Експерименти с гризачи показват, че повишеното ниво на стресовия хормон в един от индивидите неизбежно води до промяна в мозъчната активност на другата. Това предадоха местни медии.

В същото време изследователите отбелязват, че в допълнение към промените в мозъчната активност след "инфекция" със стрес, се извършва преформатиране и неправилно функциониране на невроните. "Инфекция" стрес и депресия на централната нервна система, според учените, може да бъде разпределена между два или повече гризача. Това е възможно, тъй като съществува един и същ механизъм на разпространение на стрес чрез социално взаимодействие при хората.

Учените отбелязват, че заразяването със стрес при хората може да има много по-сериозни последици, които могат не само да доведат до сериозна повреда на нервната система, но също така да доведат до развитие на невродегенеративни заболявания.

Zdrave.to