Лайфстайл

Пада ли си по вас? Разберете веднага с този лесен трик, който ще ви помогне само като погледнете в очите

  17.03.2018 08:31             
Пада ли си по вас? Разберете веднага с този лесен трик, който ще ви помогне само като погледнете в очите

Хората сканират телата ни по различен начин в зависимост от това дали искат да бъдем гаджета, или просто приятели. Ново проучване проследява очните движения на 105 хетеросексуални младежи, докато гледат снимки на непознати. Както мъжете, така и жените гледат повече към главата и гърдите на човека, ако смятат, че могат да имат връзка с него. В сравнение, когато мислят, че могат да са само приятели, гледат повече към краката и стъпалата му.

Има обаче и някои разлики в начините, по които гледат жените и мъжете. Когато жените гледат повече главата на отсрещния човек, е по-вероятно да имат интерес към приятелство. Жените гледат повече към главата на другия и в двата случая. При мъжете погледът, насочен към главата, бил свързан с по-малък интерес към приятелство.

„Мъжете гледат повече към областта на гръдния кош и талията, независимо дали обмислят приятелство или потенциална връзка“ – обяснява д-р Анджела Банс, един от авторите на изследването. Те също така са по-склонни да гледат човека в краката.

Погледът, насочен към центъра на тялото – кръста, бедрата, гръдния кош – е свързан с по-голям интерес към съответния човек от страна на жените, независимо дали романтичен или платоничен.

Според авторите резултатите от изследването им показват, че хората търсят различни черти у другия в зависимост от това какво търсят и ролята, който той играе в живота им. Много изследвания върху привличането са склонни да приемат, че има определен набор от характеристики, които правят един човек привлекателен, независимо дали става дума за романтичен или за платоничен интерес, но настоящото изследване демонстрира, че нещата за пореден път са относителни. Един човек може да е изключително желан приятел, но напълно неподходящ партньор за някого.

Източник: PsyBlog