Крими

Задържаните в квартал "Нов път" са освободени без обвинения СНИМКИ

  16.03.2018 11:39             
Задържаните в квартал \

Шумната акция на ГДБОП и "Жандармерия", която предизвика огромен медиен интерес във вторник, бе последвана от безшумно освобождаване на задържаните, дори преди да изтекат 24 часа от задържането им, научи „Конкурент“.
В утрото на 13 март фамилната къща, в която живее семейството на Даниил Томов и това на брат му Стефан, е атакувана от силите на МВР. В 7.15 часа спящите в леглата си жени, мъже и деца са стреснати от силни удари по прозорците, входната врата е разкъртена и в имота нахлуват над 30 униформени.
"Първо задържаха брат ми, който не оказа съпротива, но докато го бутаха да му сложат бележниците, бе разкръсана горната му дреха", започва разказа си Даниил. Уплашените хора първоначално изпадат в паника. Антимафиотите нареждат на Даниил да застане с лице към стената и той също е закопчан.
"Предполагам, че силите на реда са очаквали някаква съпротива от наша страна и когато това не се случи и видяха, че никой не възнамерява да им пречи, започнаха спокойно да вършат онова, за което са изпратени", казва Даниил и пояснява, че след първоначалната груба атака, напрежението спада и полицаите се отнасят внимателно към всички, както и към стресираните невръстни деца.
Докато двамата мъже са с белезници, в имота влиза разследващ екип от София, който представя разрешително за обиск и постановление за изземване на определени вещи. Претърсването е щателно и продължава няколко часа. Обявено бе, че от къщата са иззети компютърни системи, оптични носители на информация, документи, дебитни карти, електронни подписи, печати на фирми и др.
"Взеха ми личния лаптоп и флашка, на която имам лична информация - снимки, музика", обяснява Даниил и продължава: "Печатите на фирми, за които медиите твърдят, че са на липсващи търговци, всъщност са стари печати на фирми, които в миналото са били собственост на хора от семейството ни. Държа да уточня, че въпросните фирми, които не са вече наша собственост, дори не са регистрирани по ДДС. Казвам го, защото отново в някои медии се появиха информации, че акцията е срещу дедесари и източване на ДДС от държавата. Иззетите дебитни карти също са наши - фирмени и лични, на членове на семейството. Касовия апарат е на фирма на майка ми, която си работи. Иззеха и много лични документи, включително и моя електронен подпис, както и извършиха проверка на притежаваното от мен лично оръжие, което е законно регистрирано".
Междувременно акцията не се ограничава само на адреса в кв. "Нов път", а около 15 антимафиоти извършват претърсване и в дома на 72-годишната баба на Даниил, която живее сама в близкото село Новоселци.

"Не знам по каква злонамерена информация са действали, защото търсеха данни, които да ме уличат в престъпления, за да извършат обиск в дома на тази възрастна жена. Та тя е с 4 инсулта. Къщата е претърсена из основи, ровено е дори в кашоните със зимнина и бельото на баба ми. Просто ужасно! Тя е стара жена, много се е уплашила. Наложи се впоследствие да потърсим лекарска помощ", обяснява Даниил. В крайна сметка обиска в къщата на възрастната жена не дава никакъв резултат и оттам разследващите си тръгват.
След показната акция тримата братя са откарани в ареста, където на другата сутрин в 6,30 часа са освободени. Без да им е повдигнато никакво обвинение. Без да са разпитвани.Без да им искани показания.
Има ли какво да крие Даниил Томов, който е и общински съветник, единствения ром в общинския съвет във Видин?
"Не няма какво да крия, аз не съм престъпник", заявява видинчанинът, който не за първи път става обект на атака. Преди две години колата на Томов бе запалена, до прозорците на спящите му деца. Още по време на предизборната кампания за местни избори през 2015 г., когато Томов се кандидатира за общински съветник, той открито е заплашван от опоненти със саморазправа. "Аз преча на определени хора в квартала, които от години въртят схеми за купуване на гласове", обяснява Даниил, който не скрива, че се чувства несправедливо окалян и омерзен.
"Усещането е отвратително. Очернят мен и семейството ми, близките ми. Аз може да не съм безгрешен, но не съм престъпник", допълва Даниил. Той вярва, че всичко това е плод на грешка или злоумишлена показност и мисли, че въпреки всичко институциите ще си свършат работата и няма да се поддадават на натиск.
Възможно ли е да се изчисти опетненото име на човек, които така показно попада в светлината на прожекторите, ще покаже само времето. Единствен случай ли е Даниил? Случайно ли така бързо и добре подготвено прогърмяха медиите за грандиозната мега - акция в ромския квартал на Видин? Времето ще покаже. Но едно е ясно: Даниил не е от тарторите на квартала, никога не се е укривал, не е регистриран за кражби или измами, плаща си данъците и не живее в незаконно построена къща. Той и семействата на братята му не изобилстват с чавета. Имат само по две деца, които ходят на училище и уроци и за които биха направили всичко. Те осъзнават какво им се е случило и въпреки уплахата най-много се притесняват за това, което макар и неволно са причинили на родителите си.

Четете повече във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада