Свят

Хокинг в последните си коментари: Човечеството е застрашено, трябва да . . .

  14.03.2018 10:37             
Хокинг в последните си коментари: Човечеството е застрашено, трябва да . . .

Бързото развитие на изкуствения интелект може да представлява заплаха за съдбата на човечеството. Това заяви в един от последните си коментари известният британски физик Стивън Хокинг, който почина на 76 години.

"Страхувам се, че изкуственият интелект може да замени хората. Ако сега хората разработват компютърни вируси, в бъдеще някой ще бъде в състояние да създаде изкуствен интелект, който може да се подобри и да се възпроизвежда сам. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине човека", каза Хокинг в края на миналата година.


Според него машините, в търсене на ефективност, може да искат да се отърват от хората. Но дори и това да не се случи, той вярваше, че хората рискуват сами да се погубят. "Преминахме точката, от която няма връщане. Земята стана твърде малка за нас, населението нараства с обезпокоителни темпове и рискуваме да се самоунищожим", предупреждаваше Хокинг. 

Затова сега основната задача е да се включат повече хора в науката, така че човечеството да може да достигне до други планети, за да ги колонизира, смяташе ученият.

Стивън Хокинг смяташе, че човечеството ще трябва да колонизира Марс и Луната през близките 30-50 години. В изказване в Норвегия пред Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV през юни 2017 г. той отбеляза, че гибелта на човечеството от падането на астероид, климатични катаклизми или пренаселване е въпрос само на време. Затова той призоваваше хората по-бързо да напуснат Земята.

"Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо“, казваше още той.

Хокинг смяташе, че идните 30 години трябва да бъде създадена база на Луната. След това хората трябва да заселят целия Марс, което според него трябва да стане за 50 години. При това хората ще трябва да вземат на другите планети растения, животни, гъби и насекоми.


Хокинг предлагаше човечеството да не се ограничава само със Слънчевата система, ами да излезе извън нейните предели и да достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там според него съществува годна за живеене планета

По-рано световноизвестният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа.

dariknews