Събития

СУ „Христо Ботев” -Козлодуй взе участие в срещи по международни проекти

  13.03.2018 16:51             
СУ „Христо Ботев” -Козлодуй взе участие в срещи по международни проекти

В ДАБ при МС се проведе образователна среща с експерти, ученици и доброволци от неправителствени организации.

В срещата взеха участие ученици от СУ „Христо Ботев“ - Козлодуй и СУ „Летец Христо Топракчиев“, град Божурище, които работят по проекти свързани с хората, търсещи международна закрила.

Гости на срещата бяха представители на Българския Червен кръст – Лайла Пактиавал и Лидия Асприди, които представиха пред останалите участници своята работа, като доброволци в териториалните поделения на ДАБ при МС, а Лайла Пактиавал разказа своята лична история на бежанец.

Експерт от дирекция „Качество на процедурата за международна закрила“ изнесе презентация, с която представи дейността и опита на Държавната агенция за бежанците при МС при предоставяне на международна закрила, както и основните мигрантско-бежански маршрути и актуалния миграционен натиск към страната в момента.

По време на срещата социалните експерти разясниха разнообразните дейности и услуги за чужденци, търсещи международна закрила, настанени в териториалните поделения на ДАБ при МС - социални контакти, професионално обучение, индивидуална работа и консултации със специалисти.

В края на срещата участниците обсъдиха различни възможности за сътрудничество и обмяна на идеи с цел постигане на ефективно интегрирано подпомагане на чужденците в трудния им преход към независим живот.