Konkurent
ТДМ

Събития

Лекарите в КОЦ – Враца работят по европейски стандарти СНИМКИ

2018-03-14 09:00 2369 0

Лекарите в КОЦ – Враца работят по европейски стандарти СНИМКИ
Лекарите в КОЦ – Враца работят по европейски стандарти СНИМКИ Лекарите в КОЦ – Враца работят по европейски стандарти СНИМКИ Лекарите в КОЦ – Враца работят по европейски стандарти СНИМКИ Лекарите в КОЦ – Враца работят по европейски стандарти СНИМКИ Лекарите в КОЦ – Враца работят по европейски стандарти СНИМКИ

Лъчелечебният център на Комплексния онгологичен център във Враца е мястото, на което от онкологични заболявания успешно се лекуват жителите на Северозападна България. Тъй като пациентите сами избират къде да се лекуват, в „КОЦ-ВРАЦА“ ЕООД идват и пациенти не само от областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч, т.е. от Северозападния район, но и от Софийско, Пернишко, Благоевградско. Качественото лъчелечение и модерната техника, с която разполагат в града под Околчица, екипът от обучени и качествени професионалисти допълва европейския вид на модерното лечебно заведение. Наличието на линеен ускорител и скенер, както и използването на съвременна апаратура, с каквато се работи в повечето европейски и световни клиники, дава възможност на лекарите от КОЦ - Враца да прилагат последните технологични открия при лечението на онкологични заболявания. Техниката в центъра е съвременна и купена, благодарение на европейските фондове, затова лечението в града под Околчица не отстъпва по нищо на това, което се прилага в Германия, Белгия или Холандия например.

Лъчелечението е безхирургично лечение на ракови клетки с рентгенови  и гама лъчи. Обикновено са необходими няколко лъча, които влизат в тялото под различен ъгъл. Процедурата прилича на безкръвна операция, която ежедневно стопява определен брой клетки. Принципът на лечението се базира от една страна върху по-голямата уязвимост на болните клетки, а от друга - на по-високата способност на здравите тъкани да се възстановяват в периода между всяко облъчване. По този начин нормалните клетки се възстановяват лесно от радиационните промени, докато раковите клетки не могат да го направят и умират, което е същността на лъчелечението. С развитието на науката в областта на физиката и медицината методът непрекъснато се оптимизира с физико-технологични и медицински средства.

В Лъчелечебения център се извършва няколко вида лъчелечение, а именно  високотехнологичните модулирано по интензитет лъчелечение, както и обемно модулирана арк терапия. Техниките при лечението на тумори щадят здравите тъкани. Линейният ускорител подава насочени модулни лъчи, които се фокусират с точност  до милиметри към засегнатата туморната тъкан, без увреждане на околните здрави органи. Това става с модерни планиращи системи, които са с възможности да определят погълнатата доза във всяка една точка от органите в човешкото тяло.

Планирането и провеждането на лъчелечение на онкоболните е комплексен процес, който изисква влагането на много интелектуална енергия от лекари,  медицински физици и лаборанти.

Първата стъпка от този процес е скениране на пациента на компютър-томограф, който изпълнява ролята и на симулатор, с цел планиране на лъчелечение.

След това, лъчетерапевтите определят обема, който подлежи на облъчване, задават дозата, която трябва да се постигне в туморния процес при максимално щадене на съседните органи. Следва преценка на физиците по какъв точно начин да се осъществи лъчелечението. Те преценяват откъде да минат лъчите, като целтта е тумора да бъде „унищожен“, а здравите органи да се щадят най-много. Когато плановете за лъчелечение на пациента са готови, се изпращат до компютърната система на ускорителя. Следва проверка на лъчетерапевтичния план от страна на медицинските физици. Той се залага в машината и целия процес на лечение се симулира със специфична апаратура. Едва след това, като се измерят параметрите на полето, пациентът вече е готов за лъчелечение. Самото облъчване се осъществява от рентгенов лаборант. Всеки един лъчетерапевтичен план се проверява от медицинските физици, съобразени със съвременните изисквания и Европейските стандарти.

В момента „КОЦ - ВРАЦА“ ЕООД е закупил нова и по-модерна дозиметрична апаратура, с която по-прецизно да се извършват проверките на лъчетерапевтичните планове.

Организацията на работа, която е създадена изцяло е подчинена в интерес на пациентите и изисква точност и коректност както от страна на персонала, така и на пациентите. Същите се обслужват своевременно без чакане и забавяне, по преценка на лекуващите лекари.

Лъчелечението изцяло се покрива от здравната каса.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Коледари пяха на областен управител СНИМКИ
2018-12-18 22:25
50 0
Децата от ДГ „Европейчета” посетиха Областна администрация – Враца по повод наближаващите Коледни и Новогодишни празници. Те бяха посрещнати от областния управител Малина Николова и…

В новия брой на
2018-12-18 22:00
117 0
- Александър Петров от Враца спечели 100 000 лева от „Еврошанс“; - Хотелите в Монтанско са празни през зимата; - Малки коледари гостуваха в Областна…

Коледен благотворителен концерт в училище „Козма Тричков” СНИМКИ
2018-12-18 21:00
271 0
Благотворителен коледен концерт под надслов „Ние – за нас“ събра ученици, родители и учители от врачанското училище „Козма Тричков“ в навечерието на светлите християнски празници. Събитието се…

По коледа се случват чудеса в Борован
2018-12-18 20:00
453 0
Днес бяха избрани пет  деца, които кмета на община Борован инж. Десислава Тодорова ще зарадва със подаръци. Инициативата на инж.Десислава Тодорова „По коледа се случват…

актуален брой на вестник Конкурент