Събития

(Видео) Откриха уникален кабинет във врачанска гимназия

  13.03.2018 13:59             
(Видео) Откриха уникален кабинет във врачанска гимназия

Уникален за Враца и единствен в Северозападна България кабинет за техническо чертане и 3D проектиране и моделиране беше открит днес в Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров“ във Враца. Той се случи, благодарение на местния бизнесмен Ивайло Гладнишки, който купи техниката и оборудва 13 работни места. За целта са доставени 3D принтер и 3D скенер. Учениците ще имат възможност да се запознаят и работят с програмата за проектиране и моделиране SolidWorks, като лицензите за използване са четири пъти над сегашния капацитет – 60, осигурени са и 600 онлайн урока за обучение.

„Това е уникална възможност за проектиране и моделиране на детайли и предмети, а също така и да възстановява счупени детайли. Веригао, болтче и гайка са най-елементарните части, които можем да изготвим. По-сложните са вече буталата в един двигател,“ каза десетокласникът Пламен Начев. 17-годишният Борис Новоселски пък допълни, че „техниката дава възможност да моделираме детайлите, а след това да ги визуализираме с избран от нас материал. Ще се опитваме да направим сега една скоростна кутия за авмобил с всички компоненти. Ще е трудно, но искаме да се пробваме. Ще правим механична скоростна кутия, 6-степенна,“

ПТГ „Никола Вапцаров“ има сключено партньорско споразумение с фирмата за дуално обучение на ученици от специалност „Машини и системи с централни периферни устройства“. Новата придобивка ще даде възможност за подготовка на висококвалифицирани кадри, конкурентноспособни на пазара на труда.

Гости на откриването бяха областният управител Малина Николова и началникът на РУО – Враца Галина Евденова. По време на церемонията се изказа и Петър Шарков от академия „Телериг“, който очерта, че бъдещето принадлежи на младите и креативните. „Трябва да дадем възможност на нашите деца да мечтаят и да творят. Те да покажат какви роботи ще навлязат в живота ни, сега имаме дронове, но скоро може да имаме летящи коли. Инвестицията в образование е инвестиция в бъдещето“, каза основателят на академията, която помага на ПТГ „Н.Вапцаров“.

„Индустрията има нужда от качествени кадри и днес ние помагаме на младите хора да бъдат обучени и подготвени за работа. Според европейската статистика, 60% от заетите в Европа са заети в металоиндустрията, като дори автомобилната индустрия е след нея, следват инженерните науки. 17 000 000 души са ангажирани в металиндустрията, в това число млади хора“, каза Ивайло Гладнишки.

Четете повече във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.