Здраве

Няма да имате проблеми с мозъка, ако тази част на тялото ви е здрава

  04.03.2018 08:55             
Няма да имате проблеми с мозъка, ако тази част на тялото ви е здрава

В продължение на десет години са били изследвани мозъците и телата на еднояйчни близнаци. Оказало се, че по-силните мускули на краката са свързани с по-доброто остаряване на мозъка. Това е първият път, когато се установява връзка между силата на долните крайници и здравословното остаряване при хората, пише obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

Изследването показва, че увеличаването на броя на прости упражнения като ходене или дори стоене прав за по-дълго време ще доведе до по-здравословно остаряване при когнитнвнната функция на мозъка. За целта на изследването са били проследени 324 еднояйчни близначки.

Учените са изследвали физическата форма и ежедневните навици на участничките в изследването. Те са им давали тестове за функцията на паметта и способностите за научаване и мислене, както в началото на изследването, така и в неговия край. Генетичните фактори също са били контролирани, защото при еднояйчните близнаци гените са еднакви.

Резултатите показали, че физическата сила на краката е била най-продуктивна при предсказването на когнитивното остаряване от всички фактори, които са били проследени. Реално, онези от близначките, които са показали най-силни крака в началото на изследването са показали най-здравословно остаряване на мозъка в края на изследването.

“Всеки иска да знае как да запази мозъка си здрав най-дълго време. Еднояйчните близнаци са много удобни за такова изследване, защото споделят много общи фактори, като например генетиката в ранния си живот, която не може да промени по-късно. Ясно е, че дори прости промени в начина на животи особено тези, свързани с физическата форма на краката ще помогнат не само физически, но и умствено”.