Събития

Петя Аврамова каза кой е виновен за краха на врачанската болница

  02.03.2018 21:02             
Петя Аврамова каза кой е виновен за краха на врачанската болница

Народният представител от ГЕРБ във Враца Петя Аврамова публикува интересен пост на личния си профил във фейсбук. Материалът е посветен на последните драматичнти събития в МБАЛ "Христо Ботев". В него депутатът от управляващата партия припомня доста интересни факти от близкото минало. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Тези дни в доста добър синхрон помежду си се проведоха две събития – протест, оглавяван от лидера на КТ „Подкрепа“ в МБАЛ „Христо Ботев“ Емил Младенов и пресконференция на общинското ръководство на БСП във Враца. Синхронът в техните послания цели да „убеди“ врачани, че катастрофалното състояние на МБАЛ „Христо Ботев“ се дължи на сегашното ръководство и на ГЕРБ.

За всички политици с много къса памет искам да припомня само няколко факта:

1. От септември 2013 г. до юни 2016 г. по време на управлението на врачанската болница от Светозар Луканов (бивш зам.-кмет на БСП) дълговете на болницата скачат от 4, 3 млн. лв. до катастрофалната сума от 12 млн. лв. За по-малко от 3 години! Според официалната информация на МЗ задълженията на болницата се увеличават 1,5 млн. лв. на 6 месеца!

2. От началото на 2015 г. като народен представител алармирам за проблема с натрупването на дългове пред МЗ, пред врачанските медии и общественост. Бяха направени 2 опита да бъде сменен борда на директорите, но кметове принадлежащи към БСП намираха начини да обжалват решенията и връщаха ръководството, начело със Светозар Луканов. 

3. От 23.10.2015 година до юни 2016 година бордът на директорите на болница е работил с двама представители, тъй като представителят на държавата е напуснал съвета на директорите. 

4. През април 2016 г. вследствие на мое парламентарно питане министър Петър Москов изнесе данни за катастрофалното състояние на болницата. В отговора си министър Москов беше категоричен, че по време на управлението на Луканов има влошаване на финансовите резултати, с което управленският екип ясно е показал, че не е в състояние да управлява с грижата на добър търговец повереното му дружество. Веднага след отговора на тогавашния здравен министър направих пресконференция във Враца, на която раздадох текста на неговия отговор на всички медии в общината ни. След медийния шум обжалванията срещу решенията на Общото събрание на болницата най-накрая бяха прекратени и беше избрано ново ръководство.

От юли 2016 г. до момента Орлин Цветков прави и невъзможното, за да може МБАЛ „Христо Ботев“ да функционира.

Къде беше д-р Емил Младенов от 2013 г. до 2016 г.? Беше ли в болницата и забелязваше ли какво се случва там?

А къде беше общинската организация на БСП, когато неин кадър трупаше главоломно дългове в болницата?

Наложително е МБАЛ „Христо Ботев“ да бъде спасена и лекарите и медицинския персонал да получават възнагражденията си.

Имаме уверението на Министерство на здравеопазването, че това ще се случи. Но съм категорично против опитите на определени политически сили да вадят дивиденти на гърба на врачани. А БСП да не правят опит да прехвърлят греховете си!

Накрая още веднъж заявявам, че като народен представител ще продължа да работя за разрешаване на проблемите на МБАЛ „Христо Ботев“,  защото това е важно за врачани и жителите на областта."

Като обективна и коректна медия, "Конкурент" си запазва правото да публикува и други мнения по темата от хора, които имат какво да кажат.