Лайфстайл

Как да "ръчкаме" мъжа, без да го нараним

  28.02.2018 13:05             
Как да \

Прекрасно знаем, че мъжете изобщо не са „силният” пол. След известно съжителство с някой от тях, всяка жена рано или късно осъзнава, че те са крехки, раними и страхливи същества, които не умеят да се грижат за себе си и са склонни да проявяват магарешки инат.

Как да го накарате да отиде на лекар

Той се гордее със своята издръжливост: „Дори и с 40 градуса температура мога да ходя на работа!”. Истината е, че зад храбрия мъжага стои едно изплашено дете. Те много повече от жените се страхуват за здравето си, паникьосват се от физическата болка и тайно си въобразяват смъртоносни и мъчителни болести. Но понеже „момчетата не плачат”, таят всичко в себе си. И не ходят на лекар, за да не чуят диагнозата. Защото си мислят, че ако нямат официална диагноза, са здрави.

Опитайте се да го убедите, че колкото по-рано отиде на лекар, толкова по-лесно и бързо ще отстрани проблема. Трикът е да го накарате да се почувства силен и „защитник”. Просто кажете: „Скъпи, толкова съм притеснена! Ще ми бъде по-спокойно, ако отидеш на доктор и се убедим, че всичко е наред.”

Не го щадете – кажете му цялата истина за здравословното му състояние, наричайте нещата с истинските им имена. Говорете му с факти – например, споменете, че инсултът и инфарктът поразяват все по-млади хора.

„Шоковата терапия” винаги е ефективна. Особено, ако в семейството му има предразположеност към определено заболяване, от което е починал някой от близките му.

Ако сте успели да го накарате да иде на лекар, преди посещението обсъдете заедно симптомите – мъжете не умеят да говорят за тялото си. Ако една жена задава средно шест въпроса на лекаря, мъжът не пита нищо. Може да запишете проблемите му на лист – понякога гордостта ги кара да крият или омаловажават симптомите си.

Обещайте му „забранения плод”. Мъжете са едни големи деца – затова методите, които минават при хлапетата, може да са ефикасни и при татковците им. Пробвайте с: „След това веднага ще се успокоим и мога да дойда на риб с теб да го отпразнуваме” или „Ще гледаш мача вместо да поправяш кранчето на чешмата”. Важното е да сте наясно какви струни в мъжката душа да използвате за „бартера”.

Как да го убедите да отиде на шопинг

Мъжката ненавист към пазаруването е всеизвестна – в повечето случаи е невъзможно да накарате любимия да влезе в магазин, дори когато спешно се нуждае от нови джинси и яке. Често става дума просто за инат – ако половинката му настоява той да я придружава, когато ходи на шопинг. Понякога не им харесва, че продавачките флиртуват с тях, друг път се притесняват, че са напълнели, а пробването на дрехи ще им напомни за този недостатък. Като цяло се отнасят негативно не към самия процес на пазаруване, а към клишето, че това е „женска работа”.

Добра стратегия е (поне привидно) да му предоставите възможност за избор и да не му натрапвате мнението и съветите си. Така ще съхраните както чувството му за свобода, така и собствените си нерви.

Един от лесните варианти е просто да му кажете: „Скъпи, не изглеждаш особено добре с тези стари дрехи”. И да се въздържите от допълнителни напътствия какво трябва да направи. Мъжете са суетни и честолюбиви, така че този подход действа.

Минете преди него по магазините и му препоръчайте един или два – най-добре е да са с услужлив, но ненатрапчив персонал, който да му помогне при избора. Купувайте му дрехи без него само в краен случай, защото това ще го накара да се чувства обгрижван, но не в добрия смисъл на думата. Обаче винаги може да си измислите повод да му направите подарък.

В никакъв случай не го пускайте на пазар в „час пик” – това със сигурност ще скапе настроението му. И ако сте заедно, не се изкушавайте да погледнете „набързо” дамските дрехи, защото това наистина ще му дойде в повече.

Приложете му един „евтин” трик – поканете го на кафе или на разходка и между другото влезте в някой магазин. След това действайте по описаната по-горе стратегия: „Моля те, вземи си тази риза заради мен, толкова ти отива!”

Как да го стимулирате да спортува

Като цяло мъжете по-рядко се грижат за фигурата си от нас, макар че има и приятни изключения от това правило. Правилната мотивация от ваша страна обаче може да направи чудеса с него.

За начало преценете реално доколко той наистина има нужда от отслабване – формулата е да умножите ръста му по две и полученото число да разделите на килограмите. Ако полученият резултат е повече от 25, спешно го изпращайте в спортната зала. Но имайте предвид, че ако човек има добре развита мускулатура, теглото му може да е нормално и при показател по-висок от 25.

Подхождайте към темата за спортуването деликатно и меко, като наблегнете върху рисковете за здравето, а не върху факта, че е станал непривлекателен за вас.

Не го тормозете с жестоки диети, защото гладът само ще отключи съпротивата му. Почнете постепенно да приготвяте вкъщи по-лека храна, поканете гости, които водят здравословен начин на живот и започнете разговор за плюсовете от качествената храна. Обявете „тиха” война на полуфабрикатите и хамбургерите.

Запишете се заедно на фитнес. Ще го убедите лесно, като му кажете, че сте си харесали конкретна зала, но в нея тренират и мъже и не ви се иска да ходите сама. Споделете му, че имате нужда от него, за да почувствате мотивация да спортувате и да свалите наднормените килограми.

mila.bg