Събития

Празникът на меда в Козлодуй стана на 10 години СНИМКИ

  23.02.2018 19:42             
Празникът на меда  в Козлодуй стана на 10 години СНИМКИ

В петък и събота в Козлодуй за 10-а поредна година се провежда Празника на меда – една съвместна инициатива на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” и дружествата на пчеларите от региона.

В двата дни традиционно има изложение на полифлорен мед и пчелни продукти, ще бъдат представени лечебни продукти на пчелна основа, ще присъстват занаятчии с колекции от ръчно изработени сувенири, за втори път ще гостува „Билкова градина”, В. Търново, с участието на ирисолога Емил Елмазов.

За 10-ия Празник на меда е предвидена и разнообразна съпътстваща програма, която  се проведе на 23 февруари от 12.30 до 16.00 часа в НЧХП „Христо Ботев”. Тя включи кулинарна изложба на сладкиши с мед, предоставени от ККП „Турлашка махала” (фоайе) и ревю на костюми с български етноелементи от Сдружение „Старата ракла”.

Специален акцент в програмата бе среща на пчеларите с експерти от ДФ „Земеделие” по актуални въпроси на субсидирането за пчеларския сектор през 2018 г.

Всички интересуващи се от тънкостите на пчеларския занаят, успяха да чуят разказите от първо лице на производители на мед на тема: „Какво е да си пчелар – радости и трудности”.

На тържеството присъстваха десетки жители на общината, които имаха възможност да опитат от вкусния мед на пчеларите, да си закупят от техните уникални продукти и от ръчно изработените художествено приложни изделия.

Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавно предприятие "Радио активни отпадъци" поздрави всички участници и гости на празника и благодари на Община Козлодуй за подкрепата и вниманието. По повод 10-годишнината на празника, изпълнителният директор Дилян Петров връчи грамоти на пчеларите от Козлодуй,  участвали в събитието още от  началото на празника на меда в Козлодуй.