Събития

Огнян Ценков приветства инициативата „Видински особи“

  23.02.2018 19:09             
Огнян Ценков приветства инициативата „Видински особи“

Идеята на тази инициативата е да се организират срещи с успели млади видинчани всеки последен петък от месеца. Стартът бе даден в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, чийто екип е съпричастен към реализирането й. Гост на събитието бе кметът на Община Видин Огнян Ценков, който поднесе поздравленията си към организаторите и присъстващите. „При всяка такава среща с успели млади видинчани ние ще се гордеем, че сме родени в нашия красив старопрестолен град. Славното минало ни дава самочувствие и увереност, мотивира ни да градим в настоящето, да добавяме всеки ден частица достойнство към името Видин. Като кмет винаги съм се противопоставял на клишетата за Видинския край, че е беден и изостанал. Това не е вярно. Ние имаме своето богатство и това богатство сте най-вече вие – младите хора, които виждам в тази зала“ – заяви Ценков. Кметът приветства първия участник в инициативата – Мирослав Джоканов и в знак на уважение към неговата успешна кариера и примера, който дава на младежите от нашия град, му връчи почетен плакет на Община Видин, с пожеланието да не забравя родовите си корени.

Мирослав Джоканов е съосновател и управител на компанията, разработваща училищен софтуер Shkolo.bg. Роден е в Узбекистан през 1987 г., но цялото си детство и юношески години прекарва във Видин. Възпитаник е на ППМГ "Екзарх Антим I". Притежава бакалавърска степен по "Софтуерно инженерство" и магистърска степен по "Управление на ИТ услуги" от Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2011 г. печели стипендия за обучение по "Предприемачество и иновации" в САЩ.
Има 8 години опит като програмист и 2 години опит като ръководител "Разработка и развитие" в една от най-големите ИТ компании в страната. Председател е на Асоциацията на българските лидери и предприемачи. В свободното си време преподава в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Припомняме, че през 2007 година беше участник в риалити формата Survivor.

Директорът на библиотеката Десислава Иванова съобщи, че автори на инициативата „Видински особи“ са Ники Нейков и Алекс Мирчева – също млади успели хора от нашия град. Тя благодари на видинския кмет за това, че е чест гост на събитията в културния институт и оценява подобни прояви.