Събития

Жандармерист-парапланерист спаси орел мишелов

  22.02.2018 16:25             
Жандармерист-парапланерист спаси орел мишелов

36-годишен жандармерист от поделението в Монтана спаси защитен орел–мишелов и го предаде на екоинспекцията. Пилето е вписано в Червената книга на България. Георги Георгиев го открил в района на река Огоста в землището на село Долно Белотинци.

Миналата събота Георгиев бил на разходка край реката в родното си село. Мъжът забелязал пилето, кацнало край водата. Снимал го с телефона си. Пернатото отлетяло, но след около 10 метра паднало. Тогава жандармеристът го взел и отнесъл в екоинспекцията.

„Познавам орлите. Разбрах, че нещо не е наред с този и заради това го предадох на специалистите”, разказва Георгиев.

Той има специално отношение към птиците, защото е парапланерист. По начина им на летене Георги и колегите му разбират кога вятърът е подходящ, за да се издигнат и те във въздуха.

„Когато се реят над нас в кръг, значи всичко е наред и политаме спокойно”, разказва жандармеристът.

От РИОСВ – Монтана напомнят, че защитени видове животни и птици, се прибират от хората само когато са ранени и в безпомощно състояние. После задължително се предават в екоинспекциите или горските стопанства. Задържането на защитено пиле е криминално престъпление, напомнят експертите. Мишеловът, спасен от Георгиев, вече е пуснат на свобода.