Спорт

Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Николай Пенков, рекордьорът

  22.02.2018 16:09             
Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Николай Пенков, рекордьорът

Николай Пенков е №1 по участия с екипа на врачанския Ботев – има изиграни 334 мача, в които е реализирал 14 гола. Според данни от книгата „Враца и футболът“ на Илия Панев, 1997 г., далече зад него е покойният Сашо Ангелов с 307 /85/, а тройката допълва Евлоги Йорданов – 305 /66/. Георги Каменов пък е единственият футболист на врачани със 150 гола в елита, според същата статистика.

Пенков има 3 мача в младежкия, два пъти е обличал екипа и на националния отбор.

Майстор на спорта е, като в тази престижна класация компания му правят още: Георги Каменов, Кирил Райков, Сашо Ангелов, Любен Куновски, Валери Цветанов, Ангел Ценов, Евлоги Йорданов, Димитър Ефремов, Валентин Малджански, Евден Каменов и Венелин Тошков.

Головете на Пенков се помнят дълго, защото през цялата си кариера той играе като десен краен бранител и работата му е да опазва противниковите нападатели. Със силния си шут обаче Пенков често огорчава съперниковите вратари. По време на международно турне в столицата на Ливан - Бейрут, през януари 1971 г. бележи за 2:5 срещу местния Расинг. Няколко месеца по-късно вкарва едно от най-красивите си попадения в кариерата – още във 2-та мин. прострелва Левски от пряк свободен удар, а мачът на стадион „Христо Ботев“ е битка за второто място в шампионата. Спечелен е от „сините“, след като Георги Аспарухов и Никола Котков бележат от фаулове за крайното 1:2. Врачани завършват кампанията с 38 т. на трето място и печелят бронзовите медали. С 10 пункта повече имат шампионът ЦСКА и вицепървенецът Левски.

 

Рекордьорът по участия с екипа на врачанския Ботев – Николай Пенков, получи награда от сдружението на клубовете в града под Околчица. Вниманието към него беше по случай 70-ия му рожден ден. Всъщност церемонията закъсня с няколко месеца, тъй като пословичния със своята скромност Пенков, който никога не е бил под прожекторите и вниманието на медиите, и този път е успял да „финтира“ организаторите. Справедливостта обаче възтържествува във вторник, когато председателят на СД „Ботев Враца“ о.р. полк. Георги Асенов му връчи наградата – плакет и електроуред. Всъщност на подобна почит в България се радват само ветераните в града под Околчица, а идеята за това е пренесена от Швейцария, припомня секретарят на организацията з.тр., м.с. и почетен гражданин на Враца Илия Здравков.

Николай Пенков разказа пред „Конкурент“ за най-интересните моменти от престоя си във Враца, който започва през 1969 г. От дистанцията на годините той призна, че обича Ботев и затова е давал всичко от себе си на терена.

„Помня първия си мач с екипа на Ботев /Враца/. Беше срещу Черноморец /Бургас/. Това е през сезон 1969/1970. Падна ми се да пазя национала Георги Георгиев. Той е видинлия, а ми се падна да го пазя. Това ми беше дебютът в „А“ група – срещу национал“, казва железният бранител. И оттогава не пропуска мач на „зелената фурия“.

Налага му се да си вземе отпуск от Ботев, за да се ожени. Иначе нямал пропуск.

„Ожених се на 20 юни 1971 г., защото вече си бяхме осигурили третото място с 38 точки и нямаше кой да ни попречи да вземем бронзовите медали. Пред нас бяха само ЦСКА и Левски. Казах на старши-треньора Илия Панев така: „Другарю Панев, искам да се оженя. Може ли да не играя в тези два мача – срещу Марица /Пловдив/ и Сливен? Настоях и той каза, че ми разрешава“.

10 дни след сватбата се случва най-голямата трагедия в българския футбол – на път за Враца във Витиня загиват Георги Аспарухов и Никола Котков.

„Играл съм и срещу двамата. Заедно с Гунди играехме в националния отбор. На 4 април същата година бихме Гърция насред Атина с 1:0... Мен ме взимаха и в младежкия национален отбор по това време. Така беше до 1973-1974 г.,“ спомня си Пенков

По време на разговора става дума за починалия преди дни друг легендарен „син“ футболист - Павел Панов. Николай Пенков си спомни: „Павел Панов, Типеца Стоянов, Топето Тодоров – това бяха все славни играчи на Левски, срещу които съм играл. От Пальо Панов имам страхотен спомен – играхме във Враца с националния отбор срещу Унгария и той вкара единствения гол за победата ни с 1:0“.

Освен като рекордьор по участие с екипа на врачани, Николай Пенков е прочут и като футболистът с най-силен шут. Шегува се, че при стрелба от преки свободни удари, първо биел в стената като предупреждение какво чака играчите в нея при следващия опит.

„Тогава нямаше такива прецизни уреди за измерване на силата, с която лети топката. През 1972 г. във в. „Спорт“ излезе материал, написан от Милко Стефанов. Според статията шутовете на Мирето Стоилов от Ботев и аз сме автори на най-силния удар. Аз ги бях научил – с първия шут от пряк свободен удар биех нарочно в стената и човекът, когото уцелех – падаше на земята. Така при втория той се навеждаше и топката преминаваше през стената.“

ОЧАКВАЙТЕ:

Срещу кого му е било най-трудно да играе;

Николай Пенков получава в кариерата си само 1 червен картон, но твърди, че е наказан сурово;

Кой е привлякъл железният бранител от кръвния враг Септемврийска слава.