България

Пенсионерка хвърли 24 000 лв. в кошче, за да "лови" ало измамници

  21.02.2018 13:50             
Пенсионерка хвърли 24 000 лв. в кошче, за да \

60-годишен мъж от Св.Влас, участник в схеми за ало измами, е арестуван край Ветово при спецакция на криминалисти от Бургас и русенското градче.

Никола К. е задържан зад волана на "Фолксваген Шаран" с бургаска регистрация. Близо 29 000 лв. са открити в колата, иззет е и мобилният телефон на бургазлията, както и автомобилна навигация.

Според уговорка с непознат, с когото Никола държал връзка по телефона, парите трябвало да бъдат занесени в Румъния.

Никола, който изпълнявал роля на муле на ало измманиците, се разследва за общо пет случая, уточниха от полицията.

Най-фрапиращ е този с 65-годишна бургазлийка, която хвърлила в кошче за боклук на ул. "Гурко" торбичка с 24 185 лв.

Жената била подмамена по телефона, че по този начин съдейства на полицията за задържане на ало измамници. Тя отишла в банка в центъра на Бургас и изтеглила парите. Служителката се усъмнила и предупредила, че може би става въпрос за измама, но 65-годишната жена я излъгала, че парите й трябват за ремонт на жилище.

По-рано същият ден Никола прибрал 4800 лв. от 81-годишен бургазлия, отново измамен по схемата "оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници".

При проведените допълнителни полицейски действия е установено, че 60- годишният мъж от Св.Влас е съпричастен към още телефонни измами, при които 79-годишен дядо дал 4500 лв., 86-годишен бургазлия олекнал със 7560 лв., а 81-годишна жена предала 2400 лв.

Задържаният направил пълни самопризнания по случаите, като описал механизма на извършените измами.