Събития

В Монтана разкриват нови професионални паралелки

  19.02.2018 16:29             
В Монтана разкриват нови професионални паралелки

Паралелка „Маникюр и козметика” ще бъде разкрита в гимназията по лека промишленост в Монтана. Това предвижда план-приемът за новата учебна година, одобрен от областната комисия по заетост.

29 професионални и 20 профилирани ще има през новата учебна година. Освен „маникюр и козметика” се въвеждат и още няколко нови специалности. Професионалната гимназия „Димитър Маринов”-Вълчедръм ще обучава хлебар-сладкари, растениевъди и сътрудници в социални дейности. И трите професии са търсени и завършилите ги ще могат да намерят работа, смятат експертите. Бизнесът се нуждае от такива специалисти, твърдят предприемачите.

В Медковец и в Седмо училище в Монтана се разкриват спортни паралелки.

„За следващата година даваме превес на професионалните класове. Те са с 9 повече от профилираните”, каза началникът на регионалното управление на образованието Трайка Трайкова.

По настояване на работодателите се разделя паралелката „Автомобилна мехатроника”, като половината от приетите в нея деца ще учат специалност „Машинен техник”.  Двете специалности са в план приема на най-голямата професионална техническа гимназия в областта „Христо Ботев”. Там ще има и клас „Електроинсталации”. Специалността е нова, предложението също идва от бизнеса. В строителната гимназия пада паралелката „Брокер на недвижими имоти” и вместо нея се организира специалност „Геодезия”. В Якимово ще изучават софтуер и програмиране. По заявка на работодатели ще има клас „Машинен техник” в ломската Гимназия по производствени технологии.

В региона се очаква над 1 100 момичета и момчета да завършат през юни основно образование и да кандидатстват в средните училища.