България

Оставиха в ареста задържания за убийството на психично болен

  19.02.2018 12:15             
Оставиха в ареста задържания за убийството на психично болен

Окръжният съд във Варна остави в ареста задържания за убийството на 34-годишен психично болен мъж. Повдигнато е обвинение на 36-годишния Венцислав. Той приютил в дома си жертвата – 34-годишния Явор, който от години е с психично заболяване, което се отключило след смъртта на майка му и загубата на ипотекираното им жилище. Двамата са се познавали от детските години.

Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров не отговори на въпроса какви са възможните мотиви за престъплението с аргумента, че това не е в интерес на разследването.

По думите му на този етап извършителят дава обяснения, които не кореспондират със събраните по делото доказателства.

Убийството е извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Налице е множествена травма, счупени са почти всички ребра на починалия, които са пробили вътрешни органи. Телесните повреди са нанесени с ръце и крака, не е използвано оръжие. Смъртта е настъпила часове след нанесения му побой, посочи Чавдаров.

„Починалият човек е с психични отклонения и наркотична зависимост. В процес на установяване са всички обстоятелства защо извършителят на убийството го е приютил и каква е била неговата роля”, допълни той.

У нас през последните години няма регистър на психично болните.

Елина Дичева, приятелка на убития млад мъж, заяви в „Тази сутрин” по bTV, че не знае как Явор е попаднал в дома на Венцислав.

„Явор завърши техникума по текстил, рисуваше, след което беше в казармата 2 г., а по-късно отключи шизофрения. Майка му се грижеше сама за него, за съжаление, се разболя от рак и почина преди около 10 г., след което Явор губи жилището си”, отбеляза Елина Дичева.

На няколко пъти беше настаняван принудително в психиатрични заведения, в които беше лекуван, но в крайна сметка те не са приюти. Лекарите го изписват. Нито един лекар няма как да знае каква е съдбата на този човек след това, тъй като липсва и регистър. Проблемът е с липсата на последваща грижа за тези хора”, подчерта тя.

„Той дори и да си намери работа, когато е сам и без контрол и никой не проверява дали е изпил лекарствата си, състоянието му отново се влошава”, допълни приятелката на убития мъж.

„След неговото излизане той не получава адекватна грижа от никого, няма медицински центрове, няма социални работници”, каза още тя.

24часа