Спорт

ОБНОВЕНА Калин Каменов със силно изказване на конгреса на БФС, даде рамо на Боби Михайлов

  16.02.2018 12:13             
ОБНОВЕНА Калин Каменов със силно изказване на конгреса на БФС, даде рамо на Боби Михайлов

Кметът на Враца Калин Каменов, който е и председател на управителния съвет на ПОФК Ботев направи силно програмно изказване по време на VIII конгрес на БФС. Градоначалникът говори на най-големия футболен форум непосредствено след собственика на Левски Спас Русев и изпълнителния директор на Лудогорец Ангел Петричев. Каменов постави като акцент в речта си старите публични задължения и оздравяването на клубовете.

„Уважаеми приятели,

В залата виждам хора, отдали живота си на футбола. Аз ръководя професионален клуб едва от няколко години и надали ще ви кажа нещо, което не знаете. По-скоро искам да призова ръководство, което днес ще изберем, да работи по-добре, по-честно и по-умно. Не бива да забравяме, че една от думите в абривиатурата БФС е СЪЮЗ.

С някои от вас сме конкуренти, с други сме партньори, виждам и колеги - кметове. Въпреки съперничеството на терена, вярвам че нещата, които трябва да ни обединяват са много повече и далеч по-важни от дребните боричкания и интриги. Като председател на Агенция закрила на детето, като заместник-министър на младежта и спорта и сега като кмет на Враца винаги съм вярвал, че инвестициите в децата и младежите са гаранция за успехи в бъдеще. В основата на това са хората, които всеки ден работят на терен с тях – треньорите. Няма добро училище без свестни и мотивирани учители. Това е фундаментът!

Географията на футбола трябва да е широка. Само миналото лято 10 деца от нашата школа бяха привлечени в други отбори. Това може да го приемем като добра оценка за работата, която вършим. Но е опасно. Губим талантливите си деца на 11, 12, 13 г. Всяко момче, което загубим води до привличане на друго от Мездра, Бяла Слатина, Козлодуй или дори Видин. Преминаването на дете от един клуб в друг трябва да струва пари, за да не се събират състезатели на килограм, а и по-малките школи да бъдат мотивирани да работят още по-добре. 

Имаме кандидат инвеститор от чужбина, който иска да вложи пари в Ботев /Враца/. Той обаче постави условие да подпишем дългосрочно споразумение с НАП за разсрочване на дълговете, преди да влезе в клуба. Тук виждам ролята на БФС - да бъде медиатор между клубове и институции, за да вървим напред. Да съдейства на тези, които работят и да е остен за онези, които трупат задължения.

Тук е мястото да призова и държавата, да бъде още по-съпричастна с общините, които развиват футбол. Всички колеги кметове ще се съгласят с мен, че ако общините спрат да помагат на клубовете, то в държавата ще останат не повече от 100 организации.

Преди няколко месеца г-н Михайлов ни покани на среща в Бояна, където ни запозна с бъдещите форми на сътрудничество с УЕФА. Всички кметове, които сме ангажирани с футбола, а предполагам и останалите клубове, разчитаме на тези проекти, за да развием базата си. Разчитаме на това, г-н Михайлов.

Няма да правя генерални оценки на Борислав Михайлов и екипа му. Има една поговорка - приятел ти е не този, който ти прави комплименти, а този, който ти показва грешките. Аз ще продължа да ви бъда приятел!“, заяви Каменов.