Konkurent
ТДМ

Здраве

Как правилно да измерим кръвното с апарат и тест, лесно нормализиране с точков масаж

2018-03-13 06:00 1620 0

Как правилно да измерим кръвното с апарат и тест, лесно нормализиране с точков масаж

Артериалното налягане се повишава сутрин и се понижава с настъпването на вечерта. То се нагажда към промените в атмосферното налягане и нараства при стрес и натоварвания. Резките промени в кръвното налягане са смъртно опасни в буквалния смисъл. 

Не по-високо и не по-дълго

Какво трябва да бъде нормалното артериално налягане? Долната граница - 100/60,  горната - 140/90. А ако то е по-високо, това означава ли хипертония? Не още! Кръвното може да превишава нормата и при здрав човек след ходене и бягане, при промени във времето и стрес. Влючително и ако този стрес е положителен - например предложение за брак или печалба от лотарията или тотото.

При емоционално и физическо напрежение енергийните разходи на организма се увеличават. За да  осигури нарасналите потребности, организмът започва да напомпва налягането в артериите и като вкарва в тях повече кръв. Ето защо трябва да се опасявате не от повишаване на кръвното, а ако то дълго време не се нормализира.

Ако то е повишено на повече от 5–8 часа в денонощия, всичко е наред. Ако е повече, значи сте близо до хипертония. А ако то спада под 100/60 дори само за няколко часа вече става дума за хипотония. Субективно тя се усеща като силна умора и отпадналост. А повишено налягане обикновено не се усеща от хората и затова е коварно. 

Отчет и контрол

Измервайте кръвното всеки ден в едно и също време. Не правете това веднага след хранене или физическа активност - резултатът ще е недостоверен. Как правилно да измерите налягането?

• Не измервайте кръвното седнали на диван или ако сте сложили прибора на коляното си. Седнете отдясно на масата. Навийте ръкава на дясната си ръка. Дрехата не бива да притиска ръката!

• Сложете маншета на лакътя, закрепете го толкова плътно че между него и кожата да може да се пъхне 1 пръст. След това, ако приборът е автоматичен, сам ще си свърши работата след като го включите. 

• Изпуснете въздуха от маншета, но не го сваляйте от ръката. Повторете след 2-3 минути, а после още веднъж.

• Приемете за основа най-малкият резултат. Закръглете цифрите до 5 или 0, запишете ги под формата на дробно число в дневника.

• Сравните резултата с норматива за възраст, пресметнат по формулата: систолично — 102 + 0,6 х по възрастта, диастоличното — 63 + 0,4 х възрастта.


Тест
Може ли да узнаем дали кръвното се повишава без апарат за измерването му? Може разбира се - по косвени признаци от този тест! Колкото повече отговори «да», толкова по-вероятно е повишено кръвно. 

Боли ви главата и имате световъртеж?
Спите лошо?
Разстразнителни сте и лесно избухвате?
Бързо се уморявате?
Понякога сърцето ви бие като побесняло - пристъпи?
Безпокои ви пулсация в глават и дискомфорт в лявата част на гърдите?
По време на тези пристъпи лицето ви почервенява, избива ви пот и чувствате тревога?

РЕЗУЛТАТ: В кръвта ви се е разбушувал хормонът на среса адреналин, повишаващ кръвното налягане.  Приемете 20 капки настойка от Дяволска уста (Leonurus cardiaca) и се постарайте да се успокоите. 

Стандарт
Независимо от възрастта кръвното не бива да превишава 140/90, а златният стандарт е 120/80.

Ето защо до 17 до 20 години горната граница трябва да е 100-120, а долната - 70-80 

От 21 до 60 години не по-високо от 140 на 90
над 60 години не повече от 150 на 90

Съвет от експерт
Нина Ковальова, невролог, иглорефлексотерапевт съветва, цитирана от lisa.ru:

Пробвайте да нормализирате кръвното си с помощта на точков масаж. Правете го по няколко пъти на ден по време на стрес, тревога, напрежение в работата. Натискайте с палеца на дясната ръка точката, която е разположена в тилната ямка (в мястото на съединяването на гръбнака с главата). Пребройте до 10 и прекратете въздействието. Повторете още 2 пъти. 

Мислено разделете задната повърхност на шията на 3 равни части по хоризонтала и намерете 3 двойки точки отстрани на гръбнака. Въздействайте върху всяка двойка едновременно с големите палци двете ръце (повторете по 3 пъти като броите бавно до 10).

С дясната ръка натискайте силно и едновременно разпъвайте средния пръст на лявата ръка, а след това - обратното.

Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Дали не си миете ръцете прекалено често
2019-01-18 04:00
205 0
Едно от най-елементарните неща, свързани с личната хигиена, е правилото да си миете ръцете … сравнително често. Според Американския център за превенция и контрол на…

Лесни рецепти срещу махмурлука
2019-01-17 04:00
296 0
Посрещането на Нова година неизменно е съпътствано от веселие и вдигане на наздравици. Нерядко обаче обърнатите питиета идват в повече на празнуващите. А за българите…

Какво се случва с тялото, когато изпиете чаша кафе
2019-01-16 04:00
671 0
Има хора, които не могат да стартират деня без чаша кафе. То е идеалното средство за ободряване и събуждане рано сутрин, освен това стимулира метаболизма.…

8 симптома, показващи натрупването на токсини в организма и най-добрите методи за детоксикация
2019-01-15 04:00
943 0
Въпреки факта, че здравословната диета е станала част от нашия живот, токсините продължават да се натрупват в нашето тяло, увреждайки го.  Има много начини за…

актуален брой на вестник Конкурент