Konkurent
ТДМ

Здраве

Имате ли космати зърна? Обърнете сериозно внимание, опасно е

2018-03-09 06:00 1296 0

Имате ли космати зърна? Обърнете сериозно внимание, опасно е

Може да не ви харесва, но човешкото тяло е покрито с косми. Без този защитен слой ще усещам студа още повече. Той също така осигурява защита от наранявания.

Но това няма как да ни накара да се харесаме повече. Още повече, ако имаме космати зърна, за които не сме сигурно дали е страничен проблеми ли просто резултат на досадни хормони. 

При една жена косматите зърна могат да означават просто свръхпроизводство на мъжкия полов хормон тестостерон, който всички ние имаме.

Косматите зърна обаче могат да бъдат и знак за по-сериозни здравни проблеми. 

1. Синдром на Кушинг

Излишното окосмяване на зърната може да бъде симптом за синдрома на Кушинг, който се дължи на прекаленото наличие на хормона кортизол в организма.

Други симптоми включват дебела мастна тъкан на гърдите и корема, червено, подпухнало лице, лилави стрии, отслабналост в горната част на ръцете и краката, ниско либидо, депресия и окосмяване.

Ако не се лекува, синдромът на Кушинг може да се утежни. Той може да се причини и в резултат от стероидно лечение - или поради тумор на хипофизната жлеза в мозъка или тумор на надбъбречните жлези в бъбреците.

2. Синдром на поликистозните яйчници

Засягайки една от петте жените, синдромът на поликистозните яйчници  има три основни симптома, характеризиращи това състояние.

Това са редки или нередовни менструации, високо ниво на андрогените или мъжките хормони и множество дребни фоликули, т.е. малки кисти в яйчниците, откъдето идва и името на този синдром.

Aко смятате, че имате някои от тези симптоми, незабавно се обърнете към личния си лекар.

Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Народни илачи, които ще ви отърват от проблемите с ноктите
2018-06-25 06:00
212 0
Портокалът е цитрусов плод, който има високо съдържание на фолиева киселина, необходима за биосинтеза на протеин и изграждането на хемоглобин. Ето защо е наистина чудесно…

Лесен начин, който ще ви предпази да не бъдете жертва на кърлежи и насекоми
2018-06-24 06:00
443 0
В горещите летни и пролетни дни има само една неприятна особеност - насекомите, които толкова се стремят да ви полазят или да ви ухапят. Кърлежите са…

10 особености на тялото, които се срещат при малък процент от хората
2018-06-23 06:00
590 0
Всеки е уникален по свой начин, но някои от нас имат редки черти, които се срещат при по-малко от пет процента от населението по света.…

7 неща, които не трябва да се правят след сауна
2018-06-22 06:00
628 0
Ходенето в сауна е стара славянска традиция. Там благодарение на топлата пара човек не само прочиства организма си, но и получава много други ползи за здравето. Освен положителните…

актуален брой на вестник Конкурент