Лайфстайл

Какво да носим за вечна любов

  15.02.2018 14:37             
Какво да носим за вечна любов

Използван върху дрехи, чанти, бижута, дори мебели и статуетки, символът на пеперудата не е просто модерен или красив, но и наситен с много значение.

В Християнството пеперудата е възприемана като символ на възкресението – гъсеницата, която умира, за да се прероди в пеперуда и да се издигне в небето. Именно затова се носи от някои вярващи като изображение на душата. Заради своето прераждане, пеперудата се счита за свещен символ и в Будизма и до днес е много почитана от духовните учители. От книгата „Илюзии“ на Ричард Бах е известният цитат: „Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваш в неправдата и трагедията. Онова, което за гъсеницата е краят на света, за Учителя е пеперуда“. Бах подчертава, че в много ситуации в човешкия живот, водени от ограниченото си мислене, ние виждаме несполуки или препятствия, а всъщност с течение на времето може да се окаже, че това са просто стъпала, които ни водят към по-съзнателен, по-щастлив и по-пълноценен живот.

В източните вярвания пеперудата е символ на любов и дълголетие. Съществува китайска легенда за млад мъж, който тръгнал след една пеперуда и докато я следвал, се оказал в земите на богат владетел. Наказанието за влизане без разрешение било смърт, но дъщерята на владетеля се влюбила в младежа и го спасила. И до днес в Китай две пеперуди, летящи заедно, са символ за вечна любов, а в Япония изображения с пеперуди се поставят в дома за привличане на семейно щастие.

Индианците пък вярват, че пеперудите са преносители на желанията ни до Великия Дух. От тях е останало вярването, което е разпространено и до днес на някои места в САЩ, че ако хванеш пеперуда, можеш да й прошепнеш най-съкровеното си желание и след това трябва да я пуснеш, за да може то да се сбъдне. Точно затова съществува традиция на някои сватби да се пускат пеперуди в края на церемонията. Младоженците може и да смятат, че това е просто модерна прищявка на богатите, а всъщност е традиция, останала от коренното население на Северна Америка.

Според Фън Шуй пеперудата е символ на любов и радост. Специалистите по древното учение препоръчват, ако поставяте фигурки с пеперуди в дома си, да са от кристал, за да не загуби символът от чистота си, също така и да ги сложите в дневната – за радост в дома или в спалнята – за семейно щастие. Важно е фигурата да е ориентирана навътре към стаята, а не да „гледа“ към прозорец или врата, защото в противен случай се загатва, че щастието и любовта ще отлетят от дома.

Много силен символ е и двойка пеперуди. Вярва се, че те носят любов и хармония в семейните отношения. Смята се също, че брошки, колиета или пръстени с пеперуди трябва да носят дамите, които търсят истинската любов.

mila.bg