Събития

Зарязаха лозите в село Лик

  14.02.2018 16:23             
Зарязаха лозите в село Лик

Ритуално зарязване на лозов масив в местността „Селището" в с. Лик  бе извършено на днешния Трифон Зарезан- един от най-обичаните и почитани празници, предшестващи идването на пролетта. Масивът е създаден преди 13 години от местния жител Александър Тошов, а днес производството на грозде и вино са приоритет на фирма „Д и Д-2011" ЕООД с управител Еленка Александрова. Фирмата обработва около 80 дка лозя, чиито основни сортове са: Каберне, Врачански Мискет и Врачанска теменуга.

В зарязването на лозовия масив се включиха кметът на Община Мездра инж. Генади Събков, кметът на с. Лик Нецо Нецов, жители и гости на населеното място. След извършването на ритуала, присъстващите си пожелаха тази година природните условия да са благодатни и да се произведе повече вино от предходната.

Празникът се пренесе и в малкия салон на местното читалище, където с тематична програма бяха направени наричания за здраве и берекет.

Кметът на Общината поздрави присъстващите и сподели, че за него е чест и удоволствие заедно да отбележат един от най - почитаните български празници Трифон Зарезан. Инж. Събков пожела на жителите на с. Лик здраве, щастие и благоденствие. 

За доброто настроение на гостите се погрижи Женска фолклорна група „Зора" към НЧ "Наука 1919"- с. Лик.