Konkurent
ТДМ

Събития

(Видео) Кукери прогониха злото на Зарезан във Враца

2018-02-14 16:00 2114 0

(Видео) Кукери прогониха злото на Зарезан във Враца
(Видео) Кукери прогониха злото на Зарезан във Враца (Видео) Кукери прогониха злото на Зарезан във Враца (Видео) Кукери прогониха злото на Зарезан във Враца (Видео) Кукери прогониха злото на Зарезан във Враца (Видео) Кукери прогониха злото на Зарезан във Враца

„Тази година да е берекетлийка, да има повече вино в бъчвите, да прелива през праговете!“ -  това нарече провъзгласеният за нов „Цар на лозята“ Десислав Марков от село Мраморен, след като заряза лозя пред Замбината къща. Той пое короната от миналогодишния носител Пламен Злидолски, който пристигна в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ с файтон. „Да е на берекет и да е здрава цялата година“ -  пожела и кметът Калин Каменов, който се включи в ритуалното зарязване, представено от самодейците от читалище „Милин камък – 1927 г.” – с. Мраморен.

И тази година десетки врачани и гости на града се събраха заедно да празнуват народния празник и да се повеселят около огньовете.

„Мъдрите хора са казали, че във водата са микробите, във виното е истината, а в ракията е силата. И днес, цял свят познава прословутия врачански мискет, врачанската теменуга и тежките вина, които се произвеждат тук. Съхранявайте и предавайте на децата традициите на лозарството и винарското, с които Враца е известна. От сърце Ви пожелавам да бъдете здрави, да имате прекрасен празник и да се обичате!“ – каза кметът Каменов в приветствието си към присъстващите на веселието.

Рекорден брой вина участваха в тазгодишната надпревара „Най-добро бяло и червено вино“. Броят на червения гроздов сок бе 35, а в другата категория се състезаваха 14 напитки. Комисия, с председател Хрисим Чучков – лицензиран сомелиер, оцени  донесените за конкурса бели и червени вина.

Най-добро сред белите вина се оказа това на Ивайло Иванов от село Горно Пещене, след него се нареди еликсира на Славян Ставрев от Враца, а третото място отиде при врачанина Веселин Петров.

При червените вина баш майсторът бе Трифон Петров от Враца. Второто място грабна Дарина Тодорова от село Вировско, а третото място си поделиха достойните съперници – Емил Пеняшки и  Величка Хинова от село Нефела. Победителите получиха награди от заместник-кмета Петя Долапчиева.

За първи път  на празника бе представена изложба на обредни пити. Близо 40 са пухкавите погачи, които бяха приготвени от самодейците от читалищата на община Враца, учениците от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство и местни производители на хляб. Всички бяха раздадени на присъстващите.

С чанове, звънци и хлопки, както повелява традицията, кукери прогониха злото. Под звуците на народния оркестър при Формация „Гергана”, около огньовете се завъртяха кръшни хора, изпълнени от Танцов състав „Хемус“. Зевзеците от Дружество „Врачански музовиринь“ споделиха своите мисли и творения за виното и любовта.

Като за празник на виното, Община Враца бе осигурила безплатно от напитката, а за да върви по-сладко гроздовият сок имаше и вкусни мезета, които се приготвяха на огъня.

 

 

 

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
ВМРО с призив към врачани за борба с незаконното строителство
2019-01-16 11:00
1 0
„Обръщаме се към жителите на Враца, обществени групи и граждански сдружения да подават до нас сигнали, свързани с незаконно строителство, нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, изсичане…

Отдават под наем апетитни имоти във Враца
2019-01-16 10:00
119 0
Общинската управа на Враца обяви на търг апетитни имоти, в опит да намери техни наематели – това личи от голяма обява, публикувана в днешния брой…

Белоградчик разчита на бюджет от над 8 милиона лева СНИМКИ
2019-01-16 09:00
73 0
Белоградчик разчита на бюджет от над 8 000 000 лева за 2019 г. – това стана ясно при публичното обсъждане на финансовата рамка, което се проведе в…

Търсите си работа като директор? Вижте тази обява
2019-01-16 08:00
436 0
Общинската управа на Мездра обяви конкурс за директор на дирекция „Административно обслужване“ – това личи от днешния брой на вестник „Конкурент“. Бъдещият работодател изисква професионален…

актуален брой на вестник Конкурент