Събития

Вършец заряза с кметско вино, баница и кукери

  14.02.2018 14:25             
Вършец заряза с кметско вино, баница и кукери

Със 100 литра вино, произведено от семейството на кмета Иван Лазаров, топла баница и много веселие, Вършец отбеляза 14 февруари. По традиция в деня на Свети Трифон в центъра се организира веселие за целия град. Въпреки снега и студеното време, стотици жители и гости на курорта празнуваха заедно. Царят на лозето - дядо Янко, пристигна с конски впряг, а хлапета с кукерски носии дефилираха по улиците на града под звуците на местната духова музика.

Кметът инж. Иван Лазаров, който е най-добрият майстор винар в региона, заряза лозите заедно с дядо Янко.

Всеки, излязъл на площада, пийна по чаша червено кметско вино.

Бяха отличени майсторите на най-доброто домашно вино. Журито, с председател Георги Аврамов и членове Радослав Радков и Михаил Лазаров,  дегустира  11 червени и 7 бели вина. Иван Еринкин победи при производителите на червено, а Иван Димитров с бялото.

Кметът Лазаров изненада победителите с парични награди и деликатесно мезе – хамон.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва в България на две дати - 1 и 14 февруари / по стар стил/. Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден ритуално се зарязват  лозята. Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към бог Дионисий. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино.

На Трифоновден жените месят погачи и пълнят кокошка с ориз, а наздравицата е -  "Хайде, нека е берекет! Да прелива и през праговете!"