Свят

Какво още „живее“ в спермата?

  14.02.2018 10:51             
Какво още „живее“ в спермата?

Спермата или семенната течност, произвеждана от мъжките полови жлези, съдържа меланж от клетки. Чрез нея сперматозоидите достигат до яйцеклетката в заветната мисия да я оплодят.

Оказва се, че в спермата „живеят“ и други микроорганизми, нямащи нищо общо с благородната мисия.

Изследване, публикувано в ноемврийското издание на Emerging Infectious Diseases констатира, че в спермата се срещат най-малко 27 вируса, пише womenshealthmag. Сред тях е и вирусът ебола, който може да причини тежки кръвоизливи, полиорганна недостатъчност, ушни инфекции, смърт.

В списъка с вируси, открити в семенната течност се откриват още ХИВ и няколко херпесни вируса.

Изготвеният списък е дело на учени и изследователи от Университета в Оксфорд.

Някои от вирусите, открити в спермата, са налични временно само в семенната течност, но други могат да живеят в латентно състояние в продължение на години в тялото на мъжа.

Учените отбелязват, че наличието на вируси в спермата не означава задължително, че мъжът може да зарази друг човек.

В спермата са открити предимно вирусни протеини, които не са в активно състояние и не е задължително да са жизнеспособни. Това прави възможностите им за промяна на ДНК-то на мъжа минимални.

Причината в спермата да има живи вируси е, че тестисите са привилегировани. Учените наричат шеговито „привилегия“ факта, че имунната система не „преглежда“ така щателно тестисите, както другите органи. Ето защо в тях се задържат вирусни протеини.

az-jenata.bg