България

Работник почина след трудова злополука

  14.02.2018 09:59             
Работник почина след трудова злополука

47-годишен шлосер почина след трудова злополука в завода за високоякостни чугуни в Ловеч, а след втори инцидент малко по-късно същия ден друг мъж е в болница с изгаряния.


Първият нещастен случай възникнал около 12.40 ч. в понеделник. Шлосерът и негов колега транспортирали филтър за аспирационна система с мотокар от ремонтен цех. Филтърът започнал да пада, а мъжът се опитал да го задържи, но бил затиснат от него, разказа Митко Митев, директор на Инспекцията по труда в Ловеч. Работникът бил откаран в болница в Плевен с тежки наранявания, но по-късно починал.
В момента се извършва проверка по случая, както от Инспекцията по труда, така и от прокуратурата. На виновните ще се търси административно-наказателна отговорност.


Малко след тази злополука в предприятието станал и друг инцидент, при който пострадал 54-годишен работник. Той е настанен в болница с обгаряния в областта на окото, опасност за живота му няма. Потърпевшият работел с индукционна пещ и парче разтопен метал хвръкнало и го изгорило.
По думите на Митко Митев последният трагичен инцидент в „Осъм” АД е от 2014 г., а последната проверка там относно безопасните условия на труд е била извършена през есента на миналата година. Издадените тогава предписания са били изпълнени.


И по двата случая са образувани досъдебни производства.

дарик