Konkurent
ТДМ

Свят

Пет важни правила за водата: как, колко и кога да пиете

2018-02-13 17:20 437 0

Пет важни правила за водата: как, колко и кога да пиете

Отдавна сме престанали да пием вода само когато сме жадни. Консумацията на чиста питейна вода е в своя пик на популярност, а днес е станало и изключително важно да се знае колко, кога и как да се пие течността и какви са ползите за здравето, които получаваме, ако започнем да изпиваме прословутото количество от 2 литра дневно.

Експерти представят основните факти за ролята на водата в системата на правилното хранене и споделят някои важни тайни за това как правилно да се поддържа водният баланс, за да не се стига до крайности.

Два литра на ден или по-малко?

Многократно сме чували от различни източници, че нормата за питейна вода на ден за възрастен е не по-малко от 8 чаши или с други думи - 2 литра.

Всеки, който поне веднъж се е опитал да следва това правило, веднага разбира, че няма нищо общо с действителността. Цифрите са условни и зависят от много фактори. В случая с водата това е вашето здраве, тегло, възраст, пол и дори телесна температура, както и климатът, в който живеете, и физическата активност, която следвате. Фокусирайте се върху чувствата си, научете се да разпознавате жаждата и да предотвратявате дехидратацията. Ако е възможно, консултирайте се с вашия диетолог. Винаги държите водата близо до себе си и я пийте с удоволствие.

Вода преди хранене

Пиенето на чаша вода преди хранене е основното правило за здравословна диета. Това малко количество течност може да разреши няколко проблема наведнъж: процесът на храносмилане ще се събуди и след това ще се подобри, усещането за глад ще се притъпи и опънатите стени на стомаха няма да ви позволят да преядете. Не препоръчваме да пиете един литър вода преди хранене. Ако го направите, вoдата ще е дълго време в стомаха ви, заедно с храната, което значително ще опъне стените му, което ще доведе до подуване, тежест и дискомфорт.

Вода с храна

Дълго време се смяташе, че не е полезно по време на хранене да се пие вода. Привържениците на здравословния начин на живот обясняват тази забрана с факта, че водата разрежда стомашния сок и намалява киселинността, потиска метаболизма и усвояването на храната. Днес специалистите по хранене и гастроентеролозите се опитват да ни убедят, че трябва да пием течност, особено ако приемаме по-суха храна. Водата в този случай ще бъде много полезна: течността ще омекоти сухата храна, като подобри нейната проходимост. Въпреки това съветваме да не злоупотребявате с вода по време на хранене. Освен това трябва да се научите хубаво да сдъвчете храната и да не поглъщате големи залци.

Вода след хранене

Да пиете няколко глътки вода непосредствено след хранене не е престъпление, особено ако се почувствате жадни. По принцип няма общо правило дали не трябва да се пие вода след хранене. Някои хора твърдят, че трябва да почакате поне половин час, за да утолите жаждата си, други смятат, че е нужен цял час. Препоръчваме ви да обърнете внимание на индивидуалните ви нужди и характеристиките на тялото ви, включително при храносмилането на храната в стомаха. Важно е да дадете на храна малко време, за да бъде преработена, за да се избегнат различни "изненади": подуване, тежест и болка в корема.

Вода и здравословен начин на живот

Независимо от времето, когато избирате да утолите жаждата си с чаша вода, вие правите само добро на вашето тяло. Водата задейства метаболитните процеси в организма, подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт, овлажнява кожата, изчиства я от токсините и също така има благоприятен ефект върху кръвоносната система, стимулирайки процеса на обновяване на клетките.

Поддържайки здравословен начин на живот и придържайки се към правилното хранене, не забравяйте за водата.

Особено внимание за режима, по който приемат вода, трябва да обърнат спортистите: те много по-лесно могат да се обезводнят, тъй като по време на тренировка тялото губи чрез потта не само вода, но също така и значителни количества натрий, калий и магнезий - важни минерали. Пийте вода със стайна температура за един час или половин час преди и веднага след тренировка и, а ако е необходимо - и по време на тренировка./Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Жена и детето й се удавиха в потънала кола, откриха жив в багажника мъж
2018-07-22 06:50
525 0
В Кусински район, Челябинска област в Русия в язовир беше открит частично потопен автомобил, пишат местни медии. Извиканите на мястото пожарникари открили в колата ВОЗ-2114…

Непълнолетна защити женения си учител, с когото прави доброволно секс в продължение на цяла година (СНИМКИ)
2018-07-21 21:50
248 0
17-годишна ученичка се застъпи за женения си учител, с когото имала интимна връзка. Момичето каза, че мъжът не я е принуждавал да правят секс насила,…

Рапър снима клип до водопад и турист се самоуби пред камерата му (ВИДЕО 18+)
2018-07-21 20:20
393 0
Рапър е снимал клипа си на фона на водопад и изведнъж на заден план се е случи нещо ужасно. Турист е скочил от скалистия бряг…

25 въздействащи цитата от Стивън Хокинг, които ще променят живота ви
2018-07-21 18:50
206 0
Стивън Хокинг - един от най-въздействащите мислители на нашето време - днес навършва 76 години. Той е интелектуален идол, известен не само заради приключенския дух на…

актуален брой на вестник Конкурент