Свят

Науката за правилното пиене

  13.02.2018 13:14             
Науката за правилното пиене

Защо трябва да хапнем и да се движим, но не трябва да смесваме различни неща? Как правилно да се държим на следващата сутрин? Да видим как трябва да пием.

Днес е Свети Валентин.

За да не завърши празникът със загуба във времето и пространството, а следващия ден да не прекараме прегърнали тоалетната, умните хора ни дават прости препоръки. Да се опитаме да открием научната им обосновка.

Етиловият спирт – етанол, съдържащ се в алкохолните напитки, се разгражда в черния дроб. Именно затова черният дроб най-много страда при злоупотреба с алкохол. Етанолът се разгражда на два етапа, при които работят два ензима.

Отначало алкохолдехидрогеназа превръща етанола в ацеталдехид, а след това алдехид дехидрогеназа превръща ацеталдехида в оцетна киселина.

При метаболизма на етанол се отделя доста енергия, затова алкохолиците на даден етап от зависимостта пият, вместо да ядат.

Ацеталдехид е токсично вещество и предизвиква симптоми на отравяне – главоболие, мускулни болки, гадене. Именно от него човек страда по време на махмурлук. Скоростта на разграждане на алкохола зависи от това, колко активно работят дадените ензими.

Ако първият ензим е активен, а вторият – не много, на човек му става лошо от малка доза алкохол, защото се натрупва ацеталдехид, който бавно се превръща в оцет. Ако вторият ензим е активен, токсичното вещество не се задържа в организма, човек не страда и може да изпие значително повече.

От една страна, той има по-голяма „норма“, която да не му подкоси краката, а от друга, при такава особеност на организма е доста по-лесно да стане алкохолик.

Алкохолът и науката

Как може да се обясни народната мъдрост за „правилното пиене“ от гледна точка на етанола, разказва Максим Ловат от Катедрата по физиология на човека и животните към Биологичния факултет на Московския държавен университет пред Газета.Ru.

Казват, че около час преди запой не е лошо да се изпие чашка, за да се „подготви черният дроб“. Правилно ли е това?

Да. Има индуцируеми ензими, които ускоряват обмена на алкохол. Но само час преди това е малко, по-добре два-три.

Защо се препоръчва мезето към алкохола да са мазни продукти?

Алкохолът по-добре се разтваря в мазнини, отколкото във вода. Значи в кръвта той не попада веднага, опиянението няма да е толкова остро, ензимите ще успеят да го разградят.

Но има нюанс: употребената доза ще бъде доста по-голяма.

А това значи, че в даден момент ще настъпи насищане на този буфер, продуктите на разпад на етанола ще потиснат системата за неговото разграждане и алкохолното отравяне и неговите продукти ще бъдат по-силни и по-дълги.

Правилно ли е да се пие водка с вода или сок?

Водата намалява увреждащото действие на етанола върху лигавицата, предотвратява обезводняването, предизвикано от приема на алкохол. Това е добре. Натуралните сокове – също. Важно е да не са сладки, глюкозата се конкурира с етанола в пътя на разграждане. Фруктозата в соковете – не.

С какво се обяснява препоръката да не се сваля градусът на алкохола?

Ако просто разредите водката с вода, няма да има вреда. Обикновено понижаването на градуса се прави от цветните напитки, където впрочем има много поведе токсини. Ако понижите градуса по време на пиене, тоест започнете с водка, а след това преминете на вино, се случва ето какво. Спиртът отнема всички резерви на метаболизма и виното вече не може да се усвои нормално, настъпва отравяне с междинни продукти.

Защо не бива да се смесват алкохолни напитки и какво именно не трябва да се смесва?

Малцина смесват различни марки водка. А ако става дума за смесване на твърди и цветни, то първият натоварва системата за разграждане на алкохол, във вторите има много токсини и захар. Захарта се конкурира със спирта в системата за метаболизъм. В резултат се натрупват много токсични вещества.

От какво зависи колко бързо ще се напие човек и колко може да изпие? Защо е важно да си знаеш мярката?

Освен активността на ензимите е важна устойчивостта на централната нервна система към алкохол.

Мярката е доста условно понятие. Тя зависи от много фактори – физическа активност, умора, температура, храна.

Защо съчетаването на алкохол и въглероден диоксид (шампанско) може да предизвика голямо опиянение?

Алкохолът по-бързо се всмуква в кръвта с газове.

Защо съветват повече да се движим и танцуваме по време на пиене?

От това, че глюкозата и спиртът се превръщат във въглероден диоксид и вода без остатък, трови само недоразграденият междинен продукт – ацеталдехид. Ако мускулите работят, употребата на енергия е по-голяма, значи всичко се разгражда по-добре.

Какво е махмурлукът? Как да го избегнем?

Отравянето е с ацеталдехид и токсини – компоненти на напитките. Освен това се забавя клетъчното дишане, в тъканите възниква хипоксия. Да изпиеш 30 грама водка сутринта с правилната храна и леко физическо натоварване на свеж въздух, не е вредно.

Лошо е, ако не спреш дотам и започнеш псевдо-, а след това и истински запои. Това води до преструктуриране на метаболизма, развиване на толерантност и зависимост – алкохолизъм.

Доколко вредно е за организма редуването на постоянни запои с пиене по време на празници?

Алкохолът се задържа в организма два-три дни, макар външно това да не е видно. Ако пиеш по много през ден, се развива синдром на отнемане – лошо настроение, безсъние, агресивност, вегетативни разстройства, продължаващи до две седмици.

Този синдром частично се снема с прием на алкохол, а това е и зависимостта от алкохол. Отначало тя е психическа, но преходът към физическа е въпрос на време.

megavselena.bg