Крими

Бебето на Атанаска от Радовене е родено живо

  07.02.2018 14:36             
Бебето на Атанаска от Радовене е родено живо

Бебето на Атанаска, което беше намерено в нужник в двора на селска къща в романското село Радовене, се е родило живо. Според информация на „Конкурент“, която все още не е официално потвърдена от патоанатомите във Враца, детето не е мъртвородено. По телцето му имало следи от насилие. Разследващите трябва да установят дали то е било захвърлено в отходната яма, където е издъхнало. Не отговарят на истината и твърденията на майка му, че е било недоносено или недоразвито, твърди нашият източник.

В следващите дни се очаква да бъдат оповестени резултатите от аутопсията, които ще насочат работата на разследващите към следващите им действия.

Както вече информира konkurent.bg, прокуратурата в Мездра се самосезира от медийните публикации и подхвана случая с мъртвото бебе от Радовене. Образувано е производство по чл.120 от Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години затвор за „майка, предизвикала убийство на рожбата си по време на раждане“. Законодателят обаче е бил и снизходителен, като е предвидил, че ако престъплението е извършено в рамките на до 24 часа след раждането, родилката не носи наказателна отговорност заради физическата болка и емоционалния стрес, на който е подложена.

Убийството на нежелани бебета е сред най-гнусните престъпления, преследвани от закона. Случаят от Радовене далече не е най-зловещият, за който е писал „Конкурент“. В това отношение най-скандален беше инцидент от преди преди 20-ина години във врачанското АГО, в който шефът му и неговата съпруга бяха опитали да убият бебе, а тъй като то упорито отказвало да умре, беше удавено в тоалетна и захвърлено в кошче за боклук. След публикацията двамата доктори бяха уволнени, но се спасиха от наказателно преследване, тъй като майката заяви пред следствието, че тя е поискала бебето й да не живее, тъй като било плод на забранена любов. Инцидентът от Радовене е на път да възкреси и други ужасни действия на жители на Северозапада.

Всичко за драмата четете във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.