Свят

13 важни фактa, които могат да спасят живота ви

  07.02.2018 13:45             
13 важни фактa, които могат да спасят живота ви

Надяваме се, че никога няма да изпаднем в опасност, която да застрашава живота ни, но въпреки това най-малкото, което можем да направим, е да бъдем подготвени. Ето ви няколко техники за оцеляване, подбрани от Bright Side, които един ден могат да ни помогнат в трудна ситуация. 

Какво да правите, ако се задушавате

Ако се задушавате, преди всичко запазете спокойствие. Кашляйте силно. Ако това не върши работа, удряйте с юмрук в зоната между пъпа и долния край на ребрата нагоре и надолу. Ако и това не върши работа, притиснете корема си в облегалката на стол (всичко, което е на нивото на кръста, върши работа) и рязко се наведете надолу. Повтаряйте, докато не изплюете погълнатия предмет.

Как да познаваме времето по слънцето

Ако нямате часовник или телефон със себе си, можете да използвате следния метод, за да познаете часа по слънцето:

  • Намерете слънчево място с видим хоризонт.
  • Поставете дланите си вертикално една върху друга, както е показано тук, и ги задръжте.
  • Пребройте пръстите в посока от слънцето към линията на хоризонта. Всеки пръст се равнява на 15 минути преди залез.
  • Умножете броя на пръстите по 15 и ще откриете приблизително колко е часът (методът не осигурява 100% точност).

Как да разберете, че се задава силна буря

Ако мислите, че започва силна буря, обърнете внимание на следните знаци:

  • Облаците са ниски.
  • Не са „плоски“, а по-скоро купести и „пухкави“
  • Цветът им е тъмен. Ако облаците са черни, ще има силен дъжд без вятър. Ако са кафяви, ще има дъжд и силен вятър. 
  • Ако облаците се отдалечават, няма да вали.

Какво да правите, ако спирачките ви откажат

Ако спирачките ви откажат да работят, не се паникьосвайте: 

  • Накарайте пътниците (ако не сте сами) да затегнат предпазните колани, включете аварийните светлини и сигнализирайте на другите шофьори какво се случва, използвайки дълги светлини и клаксон.
  • Натискайте и отпускайте спирачния педал със силни и резки движения. Така може да създадете напрежение в спирачната система. Сега бавно превключете на по-ниска предавка. Ако имате механична скоростна кутия, натиснете педала на съединителя. Ако сте с автоматична, поставете скоростния лост в позиция L.
  • Използвайте внимателно ръчните спирачки; ако го направите внезапно, колата може да поднесе. 
  • Ако имате пространство, можете да забавите колата, като карате на зиг-заг.  

Какво да направите, ако ви следят 

Ако мислите, че някой ви следи, първо се уверете дали е така. Сменете рязко посоката. Завийте на 180 градуса или пресечете на отсрещния тротоар. При завоя се опитайте да запомните всичко, което виждате – външен вид, облекло и др. Ако човекът продължава да е зад вас, дори след резкия завой, дръжте го под око и вървете към най-близкото място, където има хора – влезте в кафе и седнете, сякаш чакате приятел, а ако наблизо има полицейско управление, тръгнете право натам. В никакъв случай към дома си или към безлюдна улица. Ако имате възможност, извикайте такси, за да се приберете. 

За да не се въртите в кръг в гората

Ако сте се загубили в гората и се лутате в кръг, минавате покрай забележимите дървета от една и съща страна. Ако сте десничари, изберете лявата страна, ако сте левичари – дясната. Това ще ви помогне да излезете от кръга.  

Какво да правите, ако усетите, че получавате инфаркт

Ако усетите, че вие или някой около вас получава инфаркт, извикайте незабавно бърза помощ. Питайте оператора на телефона какво да правите, докато чакате линейката. Дишайте дълбоко и кашляйте. Дълбокото дишане помага повече кислород да стигне до белите дробове, а кашлянето стимулира гръдния кош, като помага за поддържане сърдечният ритъм, докато дойде линейката. 

Местоположението на болката е важен маркер за това дали човек получава инфаркт. Друг белег за висок риск от инфаркт е сив кръг около ириса. В случай, че го забележите трябва незабавно да се консултирате с лекар. 

Интересен начин да запалите огън 

Ако нямате с какво друго да запалите огън, може да използвате слънчева светлина и... презерватив. Налейте вода в презерватива, завържете го и го използвайте като леща, фокусирайки светлината върху парче хартия или суха трева. Изчакайте търпеливо и ще видите резултата. 

Погрижете се за безопасността сред природата

Ако сте тръгнали на преход сред природата, първо се уверете, че най-близките ви знаят точно къде отивате, през кои места ще минете и кога смятате да се върнете. Идеалният случай е да планирате пътешествието заедно с опитен местен човек, който познава добре района. 

Какво да правите при земетресение

Противно на общоприетото схващане, по време на земетресение най-безопасното място не е под вратата, а до масивна мебел (например гардероб), стига да няма възможност да падне върху вас. Залегнете, покрийте главата и врата си с ръка и пропълзете до избраното място. Стойте далеч от прозорци и чупливи повърхности. Легнете близо до масивния обект (или под него, ако е достатъчно стабилна маса или бюро) в ембрионална позиция и ръце върху главата и врата. Ако сте под маса, дръжте се за нея и бъдете готови да се движите заедно с нея, докато люлеенето спре. Ако няма подобен обект, придвижете се до вътрешна стена. Основната цел е да избегнете нараняване от падащи предмети. 

Как да се измъкнем от тълпа

Ако се окажете в центъра на развълнувана тълпа, не пресичайте пътя ѝ. Движете се в посоката на тълпата, като леко се придвижвате към някой от краищата. Основното е да се движите в същата посока и бавно, без да блокирате нечий път, за да не се окажете на земята. Ако сте със семейството си, единият трябва да качи детето на раменете си, а другият да върви отпред. Движете се по диагонал. 

Как да превързваме при първа помощ 

Първите минути след инцидента, до пристигането на линейката, са изключително важни. Правилната превръзка може да спаси живот. Ето няколко съвета за превързване при различни случаи. 
Счупеният крайник трябва да бъде обездвижен, преди да дойде линейката. Обикновената превръзка през врата държи ръката в неподвижно положение. 

Ако коляното е наранено, може да го обездвижите по този начин. Закрепете превръзката под коляното. Втората намотка направете над ставата. Покрийте изцяло редувате намотките отгоре и отдолу на ставата. Най-добър резултат се постига с еластичен бинт. 

Този тип превръзка се използва при нараняване на гръдния кош или фрактура на ключицата. 

Този тип бинтоване на ръката е известен като „осмица“. Използва се за обездвижване на по-малките стави и лекуване на рани.  

Ако някой е в безсъзнание

Ако някои около вас изпадне в безсъзнание и диша, извикайте линейка, като междувременно направите следното: 

  • Наклонете внимателно главата му назад. Като правите това, устата му ще се отвори леко. 
  • Повдигнете брадичката и слушайте за десет секунди дали наистина диша.
  • Клекнете до човека и го преместете на една страна, като поставите едната му ръка под главата му, както може да видите тук. 

Важно: ако смятате, че е възможно да има нараняване на гръбнака, не местете човека по никакъв начин. Отворете устата му леко, без да движите врата му. 

Надяваме се да не изпадате в подобни ситуации, но във всички ситуации е важно човек да да запази спокойствие и да има представа какво да прави. Споделете какви други техники за оцеляване в кризисни моменти са ви известни и коригирайте посочените тук, ако откриете неточности. 

Източник: Bright Side obektibg