Събития

Ето какви поражения нанесе вятърът във Враца СНИМКИ

  03.02.2018 16:20             
Ето какви поражения нанесе вятърът във Враца СНИМКИ

Кризисният щаб за защита на населението при бедствия и аварии във Враца се събра на заседание във връзка с усложнената ситуация в Общината, заради ураганния вятър, който преминава в района. Комисията бе председателствана от заместник-кмета Мария Попова. Присъстваха още секретарят на Общината Нина Дакева, експерти от общинска администрация, представители на РЗСПАБ, КАТ, РУ на МВР, ОП „БКС“, съобщиха от общинската управа.

По данни на местната власт над Враца и общината е преминал вятър с пулсации от 115,2 км. в час. В три населени места няма ел. захранване – Челопек, Паволче и Згориград, без ток частично са селата Бели извор, Власатица, Девене и Нефела. Вследствие на ураганния вятър в района на Е-79, преди влизане във Враца, посока Монтана, са преобърнати два товарни автомобила,  а друг, посока София е върху мантинелата.  На ул. „Поп Сава Катрафилов“ дърво е паднало върху движещ се лек автомобил. Част от дърво е паднало и на бул. „Васил Кънчов“. Има съборени два билборда, счупените са витрините на десетки търговски обекти, както и на залата на Драматично-куклен театър. Силният вятър е откъснал и част от покрива на сградата на бившето кино в града. Две лица са с леки наранявания, вследствие на паднали предмети и са обслужени в Центъра за спешна медицинска помощ.

Всички екипи на ОП „БКС-Враца“, пожарната, полицията и Гражданска защита работят за справяне с материалните щети.

Представителите на кризисния щаб започнаха обиколка на града и на населените места от общината. След един час отново ще се съберат, за да обобщят информацията и да се предприемат мерки за отстраняване на нанесените щети. Обстановката остава динамична. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология се очаква ураганният вятър да утихне към 20 ч.

Община Враца призовава гражданите за ограничаване на излизането навън, както и преустановяване на движението с лични автомобили на територията на цялата община.

Сигнали може да се подават на телефоните на дежурния общински съвет по сигурност: 0885 11 88 57.