Лайфстайл

Голяма загуба за родния фолклор! Отиде си обичана народна певица

  29.01.2018 11:45             
Голяма загуба за родния фолклор! Отиде си обичана народна певица

На 25 януари 2018 г. на 83-годишна възраст почина известната тракийска народна певица Кичка Савова. Повече от 65 години тя бе професионален радио и телевизионен изпълнител, съосновател на ансамбъл "Загоре". Изпълнена с воля за живот и много планове за бъдещето, тя напусна този свят с неугаснало желание да направи още много неща за националния фолклор. Обичана и уважавана от младите народни певци, нейни ученици, тя беше твърдо убедена, че те ще продължат нейното дело. Репертоарът на известната народна певица включва около 600 песни.

Най-популярните от тях са: "Бре, любете се, лъжете", "Йовке ле, узунджовке ле", “Калинчице, девойчице”,"Любе, любе, първо любе", "Надникна Радка", "На морава юнаци седяха", "Раде, Раде, бяло Раде", Чула съм, любе, разбрала" и много други. Първите й записи в БНР – София датират от 60-те години на миналия век – с композиторите Анастас Наумов, Стефан Кънев и Оркестъра за народна музика. Автор е и на автобиографичната книга "Живот отдаден на песента", която съдържа 163 нотирани песни от нейния богат репертоар.

Като солистка на Ансамбъл „Загоре” и като част от различни концертни групи, Кичка Савова е пътувала в Италия, Русия, Гърция и още много страни на Европа и Азия. През 2001 г., по покана на Истанбулското национално радио и телевизия, Савова изнася голям самостоятелен концерт, посветен на българската тракийска песен. Дълъг период от време изпълнителката се изявява и като художествен ръководител на състави към Центъра за художествена самодейност в Стара Загора.

От 2011 г. в родното село на певицата Сладун, Свиленградско, ежегодно се провежда Национален фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова". А тази година музикалния форум ще се състои на 22 април. [null] Кичка Савова е носител на високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за цялостна изпълнителска дейност, "Златна лира", както и на най-високата награда на Централния комитет на Тракийските дружества в България - златен медал "Капитан Петко войвода". За особения ѝ принос към съхранението, развитието и популяризирането на тракийския фолклор в страната и чужбина е удостоена с почетния знак на град Стара Загора и почетния знак на град Свиленград.

Поклон пред светлата ѝ памет.