Здраве

Тези 9 странни неща са неочаквано полезни за здравето

  21.01.2018 14:27             
Тези 9 странни неща са неочаквано полезни за здравето

Учените изследват какви ли не методи за укрепване на здравето. И макар че някои звучат странно и дори парадоксално, ефективността им е доказана. Вижте следващите няколко примера, пише obekti.bg, pozovavajki se na Bright Side.

9. Дрямката след чаша кафе прави чудеса

Учените са установили, че кратката дрямка след чаша кафе има благотворен ефект върху огранизма. След „кофеинова дрямка“ участниците в експеримента правят тест с автомобилен симулатор. В резултат на това те правят по-малко грешки, отколкото ако току-що са спали, пили кафе или са приемали плацебо без кофеин. Освен това се чувствали по-отпочинали.

За да постигнете такъв резултат, трябва да изпиете кафето бързо и веднага след това да си легнете. Не се тревожете, ако не можете да заспите. Дори само да се отпуснете и да изпаднете в полусън, това е достатъчно. След 15-20 минути трябва да станете, преди да навлезете във фаза на по-дълбок сън.

8. Нискокалоричната диета предизвиква по-голям апетит

Повишеният фокус върху броенето на калории води до отрицателни резултати при опитите за загуба на тегло. Когато избираме нискокалорична лека закуска вместо пълноценно хранене, това само потиска чувството за глад за известно време. Но скоро огладняваме и консумираме още повече калории.

7. Използвайте обикновен, а не антибактериален сапун

Няма доказателства, че антибактериалният сапун е по-ефективен от обикновения. Редица проучвания обаче сочат, че съставката триклозан – широко използвана в производството на пасти за зъби, дезодоранти и течни антибактериални сапуни – е вредна за човешкия организъм.

Прекомерното количество може да увреди естествената бактерицидна бариера на тялото, да промени състава на бактериите в червата и да се отрази отрицателно върху развитието на плода в утробата.

6. Работете прави при всяка възможност

Изследванията на британски учени сред шофьорите и кондуктори в автобуси показват, че прекарването на целия ден зад волана е много по-вредно от разхождането напред-назад из автобуса. Липсата на движение има значителен отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система. Кръвта в тялото на обездвижения човек пренася хранителнителните вещества и кислорода с два пъти по-бавна скорост.

В рамките на работния ден човек трябва да използва всяка възможност да разтяга мускулите си. Например, да се разходи по време на обедната почивка или да прави леки упражнения. Напоследък идеята за „стоящо бюро“, на което се работи в изправено положение, става все по-популярна.

5. Яжте ябълките с кората

Повече плодове и зеленчуци не вредят на никого. Но може би си заслужава да обърнем повече внимание на ябълките. Те съдържат кверцетин, вещество, което има антиспазматични, противовъзпалителни и други полезни свойства. Освен това те защитават от увреждане мозъчните клетки.

4. Писането на ръка подобрява умствените способности

Не само рисуването, но дори и най-обикновените записки, които правим на ръка, са полезни. Резултатите от изследванията на Държавния университет в Индиана доказват, че воденето на записки развива редица способности като психомоторна координация, внимание, памет и т.н. Докато пишем, частите на мозъка, които са отговорни за четенето, също се активират. Това не се случва, когато си водим бележки на лаптоп.

3. Не си мийте зъбите по-рано от час след хранене

Много зъболекари са убедени, че да си мием зъбите веднага след хранене е все едно да се мъчим да премахнем зъбната плака с шкурка. Всяка храна (особено цитрусови и други кисели плодове, домати, газирани напитки и сокове) прави емайла на зъбите по-чувствителен към външни влияния. Като мием зъбите веднага след хранене, позволяваме киселините да проникнат в дълбоките слоеве на зъбите. На свой ред това води до образуване на кариеси. Решението е да изплакнете устата си с чиста вода.

2. Откажете се от алармата

От 5-те фази на съня най-подходящите за събуждане са първият, вторият и петият. Тогава човек се чувства по-отпочинал. От друга страна, всеки остър шум, който ни събужда насилствено, нарушава съня и стресира организма.

През деня човек се чувства раздразнителен. Влошават се зрението, паметта и реакциите. С течение на времето това може да предизвика сърдечно-съдови заболявания, удари, неврологични и психични разстройства. За да можете да се събудите без будилник, е необходимо да свикнете с определен режим. Например, да си лягате по едно и също време.

1. Не приемайте мнението на другите присърце

Резултатите от научни изследвания доказват, че хората, които не се тревожат за чуждото мнение, живеят по-дълго. Всички обаче имаме нужда от известна доза подкрепа и одобрение. Ето защо е нужно да се обградим от хора, които ни вдъхновяват и подкрепят в житейския ни път.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/zdrave/tezi-9-stranni-neshcha-sa-neochakvano-polezni-za-zdraveto_news572714.html