Здраве

Обърнете внимание! Ето ги 7-те признака за повишен холестерол

  21.01.2018 14:14             
Обърнете внимание! Ето ги 7-те признака за повишен холестерол

Повишеният холестерол - състояние, известно още като хиперхолестеролемия - се превърна в един от така наречените "мълчаливи убийци" за хората.

И въпреки че този липид по някакъв начин присъства във всички клетки на тялото, прекомерното му натрупване в артериите е един от основните рискови фактори за развитието на хронични сърдечно-съдови заболявания.

1. Повишен холестерол и усещане за тежест

Прекомерното натрупване на лош холестерол в артериите е едно от причините за усещане на тежест в корема и стомашни нарушения. Липидите, които остават в кръвта и черния дроб, пречат на нормалната метаболитната активност и като следствие повлияват неблагоприятно върху процеса на храносмилането, по-специално ако се консумират храни, богати на мазнини.

2. Проблеми със зрението

Повишеният холестерол води до нарушаване на кръвообращението, което понякога причинява проблеми с зрението. Хората, страдащи от висок холестерол в кръвта, често се оплакват от дразнене на очите, замъглено зрение, понякога получават "жълти очи".

3. Замаяност и главоболие

При повишено ниво на холестерол има склонност да се образуват твърди плаки в артериите (така наречените пластири), които пречат на нормалното кръвообращение и смущават притока на кислород към клетките на целия организъм. В резултат на това, човек често е замаян, страда от главоболие, има загуба на координация и баланс.

4. Възпаление на крайниците

Излишъкът от липиди в артериите може да се прояви и като забележим възпалителен процес в крайниците. Това може да предизвика чувство на изтръпване. 

5. Неприятна миризма от устата

Повечето пациенти с хиперхолестеролемия трудно се справят с лошия дъх, дори ако имат добри навици на хигиена на устната кухина. Това се дължи на факта, че холестеролът нарушава процеса на храносмилане, което води до промени в функционирането на черния дроб и промени в рН на слюнката.

6. Болка в гърдите

Болката в гръдния кош е симптом, който трудно може да се пренебрегне. И дори да не е много силна, трябва да е сигнал за вас, че нещо не е наред и че трябва да се срещнете с лекар. Разбира се, този симптом може да се свърже и с други заболявания, но много често се дължи на повишеното ниво на холестерол. И всичко това, поради факта, че за сърцето става много по-трудно да изпомпва кръвта и в резултат на това се развива хипертония.

7. Запек

Запекът е хронично заболяване, причинено от промени във функционирането на червата. И въпреки че почти винаги се дължи на лоши хранителни навици и проблеми с храносмилането, трябва да се има предвид, че това може да е следствие от хиперхолестеролемия.

zdrave.to