Свят

Медици обвиниха смартфоните, че увеличават риска от безплодие и рак и дадоха 8 съвета за предпазване

  21.01.2018 07:03             
Медици обвиниха смартфоните, че увеличават риска от безплодие и рак и дадоха 8 съвета за предпазване

Калифорнийският департамент за обществено здраве публикува резутати от проучване на ефектите на мобилните устройства върху човешкия организъм, предадоха осведомителните агенции, цитирани от pcworld.bg.

Дълго излагане на радиочестотно излъчване например може да предизвика рак на главния мозък, тумори на слуховия нерв, понижаване на репродуктивната способност на мъжете, главоболие, проблеми със слуха, нарушен сън и т.н.

Изследователите дават няколко съвета, които според тях могат да намалят рисковете за потребителите на смартфони. Някои от тях трудно биха могли да бъдат реализирани на практика, но все пак:

1. В идеалния случай при разговори по телефона, устройството не трябва да се държи до ухото, а да се използва слушалка (най-вероятно – жична) или високоговорител. Това намалява влиянието на радиочестотното излъчване върху главата.

2. Ако има възможност дадена информация да бъде предадена в текстови формат (чрез съобщение), то е най-добре да се постъпи именно така, а не да провежда гласов разговор.

3. При теглене или споделяне на големи файлове в интернет е добре смартфонът да е по-далече от тялото и най-вече – главата. В такива ситуации радио модулите работят на пълна мощност.

4. Смартфонът е най-добре да бъде носен в чантата или в раницата, да се избягва носенето в джоба.

5. Желателно е да се избягват разговори при слаб сигнал. В този случай предавателят на устройството работи с повишена мощност, за да си осигури свързаност с базовите станции на оператора.

6. Поради същата причина е добре да се избягват и разговори при движение с висока скорост, например в автомобил. Тогава комуникации често биват прехвърляни от една към друга базова станция, което е съпроводено с ръст на излъчването.

7. Категорично не се препоръчва да се спи в близост до смартфона. Най-добре е да бъде активиран самолетният режим или устройството да бъде отдалечено на няколко метра.

8. Продаваните средства за намаляване на излъчването, като специални стикери и калъфи, са съмнителни, тъй като в крайна сметка могат да нарушат качеството на сигнала, което кара устройството да работи на по-голяма мощност. Т.е. могат да предизвикат ръст на излъчването.

Експертите подчертават, че тези съвети са особено актуални за децата и младежите, чиито организми все още се развиват.

Освен това специалистите подчертават, че не са установили пряка връзка между смартфоните и възникването на заболявания, но и че са налице признаци за негативно влияние.

Blitz.bg