Събития

Виден учен подкрепи СУ "Хр. Ботев"

  18.01.2018 17:05             
Виден учен подкрепи СУ \

Обръщение на проф. Ангел Кунов:


СКЪПИ УЧЕНИЦИ,


Прочетох с голямо внимание Вашия призив във връзка с взето решение на заседание на Общинската и Областната администрация, Регионалното управление на образованието и Търговско-промишлената палата. Не съм запознат с подробности от това съвещание и не мога да бъда конкретен, но приемам за достоверна информацията от призива. 
Години наред гостувам с подходящи беседи в гимназия "Христо Ботев". С голямо желание и обич помогнах за преобразуването и обогатяването на кабинета по география. Това и други причини ме карат да се чувствам уютно в гимназията и сред нейните ученици и преподаватели. Като български учен се радвам искрено на успехите и постиженията в този храм на образованието във Враца.
Дългогодишният ми опит в науката и висшето образование ме е срещал с много положителни и отрицателни решения. Затова останах много учуден от взетото решение за промени в статута на Вашето прекрасно училище. Подкрепям напълно Призива и от своя страна се обръщам към специалистите, взели решението. 
Уважаеми госпожи и господа,
Не робувайте на партийни и административни пристрастия и недомислия, които не след дълго ще доведат до поредния спад в образованието и науката. Смея да твърдя, че България преди години беше образец с образованието. Вие много добре знаете, че всяка държава, която не милее за развитието на образованието и науката, е обречена на провал. И никой няма да може да спре потока от млади хора, запътили се там, където ще получат високо образование и възможност за професионално израстване. 
Обръщам се към Вас с пожелание да чуете повече мнения, да подходите разумно и да вземете ново и надеждно решение. Спрете посегателствата срещу утвърдени и умни елементи в образованието!
Надявам се, че с помощта на специалисти и подкрепени от обществеността ще спомогнете за напредъка на образованието и науката.

 

12.01.2018 г. С уважение, 
проф. дгн Ангел Кунов
Почетен гражданин на Враца
Носител на Почетния знак на СУ "Христо Ботев"