Събития

Инж. Десислава Тодорова: Много направихме, остава ни по-трудното ИНТЕРВЮ

  18.01.2018 16:37             
Инж. Десислава Тодорова:  Много направихме,  остава ни по-трудното ИНТЕРВЮ

Госпожо Тодорова, новата година е повод за равносметка и възможност да погледнете назад, за да видите какво свършихте от началото на поредния си мандат като кмет на община Борован?

Свършената работа през 2017 г. е доста, за да бъде обобщена в едно изречение. Строителната програма в община Борован

беше изключително динамична и разнообразна. Средствата за нея бяха осигурени от: капиталовите разходи в общинския бюджет, след взети решения на местния парламент, както и средства, отпуснати с постановления на Министерски съвет и одобрени от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Със средства от капиталовите разходи на Община Борован бяха извършени ремонт на покрива и на стаите на кметството в Сираково, за което бяха инвестирани 19 991 лв. Беше направен вътрешен и външен ремонт на сградата на кметството в Малорад на обща стойност 65 153 лв. Ремонтирахме покрива и помещения на сграда -ТСУ в с. Борован – за 25 709 лв. Финансирахме реконструкция и ремонт на улици и кръстовище в с. Малорад – с 28 397 лв. Извършен беше ремонт на тротоар около централен парк в Борован на стойност 24 913 лв. Ремонтирахме няколко обекта в общинската поликлиника на обща стойност 37 806 лв. Бяха изработени и монтирани две автобусни спирки с размери 250/100 см в селата Нивянин и Малорад на обща стойност 4 179 лв.

С постановление на Министерски съвет бяха разрешени средства за допълнителни разходи за 2017г. в размер на 350 000 лв. С тях бе извършен втори етап от строителството на „Културно-информационен център“ в с. Малорад. Предстои той да бъде оборудван с предвидените мебели, компютри и съоръжения. С услугите, предлагани от тази нова придобивка, ще се обогати социалният и културен живот на жителите на селото. 

С друго постановление на Министерски съвет бяха разрешени средства в размер на 1 481 242 лв. за ремонт на вътрешноселищната уличната мрежа в населените места от община Борован. Към настоящия момент на три транша са постъпили общо 900 000 лв. С тях изцяло са ремонтирани улици, кръстовища и водосток в с. Борован, с обща дължани  2 700 линейни метра,  на обща стойност 600 000 лв. Предстои ремонт на 6 улици в с. Добролево на обща стойност 300 000 лв.

Очакваме през настоящата 2018 г. да ни бъдат преведени остатъка от разрешените средства, с което инфраструктурата на населените места в общината ще придобият съвременен облик.

Със средства, одобрени от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии и отпуснати с постановление на Министерски съвет за допълнителни трансфери и неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последствията от бедствия на Община Борован, извършваме неотложно аварийно–възстановителни работи на моста при с. Малорад, който беше отнесен от река Бързица през лятото на 2014 г. За този обект са преведени 693490 лв.. През изминалата година беше изготвен работен проект за възстановяване на моста за 24 000 лева и започнат първия етап от строежа на моста, включващ почистване и подготовка на мястото на стария мост, направени път и подход за достъп на техника до строежа, доставяне на арматура и инертни материали за изпълнение на строителните дейности, на обща стойност 269 285 лв.

През 2018 г. с остатъка от разрешените и отпуснати средства ще бъде извършена съществената част от строителството на моста, с което ще бъде окончателно решен проблемът с транспортния достъп по пътната отсечка с. Малорад – с. Рогозен, с което ще се облекчи и транспортната комуникация между жителите на двете села.

Безработицата е най-тежкият проблем в Борован. Какво направихте, за да намерите работа на повече хора?

Разчитахме на национални програми и мерки за заетост, които дават глътка въздух на хората. Благодарение на регионална програма за заетост бяха отпуснати 8 работни места с продължителност на ангажиментите от 6 месеца. Бяха осигурени обучение и заетост на 10 млади хора в продължение на половин година. Отделно от това още трима души, продължително безработни, бяха обучени и назначени с договори за 1 година.  По мярка за заетост по чл.41 а от ЗНЗ бяха осигурени 1 работно място и 1 за негов наставник за половин година. Националната програма „Работа“ отвори занимание на 63 лица, които първоначално бяха заети 4 месеца, а сега, като част от европейски проект, продължават още 8 месеца. Отделно от това бяха обучени 40 млади хора, а по националната програма „Помощ при пенсиониране“ беше даден шанс на двама души. Проектът „Право за независим живот“ осигури 70 работни места. Тази инициатива приключва на 1 март, а след това ще бъде финансиран от държавния бюджет. По Мярка по чл.52 от ЗНЗ е осигурено едно работно място в продължение на 12 месеца. Както виждате, борим се за всяко работно място.

Какво е участието ви в европейски проекти?

През октомври 2017 г. Община Борован  подписа договор  и  започна  работа по образователен  проект с наименование -„Заедно можем повече -  за качествено обучение в детските градини в община Борован“.  Проектът се  финансира  от  Център за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства, по конкурсна процедура 33.16-2017, Приоритет 2 „Развитие на дейности, гарантиращи равен достъп до качествено  образование за деца и ученици от етническите малцинства, включително и за преодоляване на сегрегацията и вторичната сегрегация на децата и учениците от етническите малцинства. Партньори по проекта са: са детските градини на територията на община Борован: Детска градина „Юрий Гагарин“ с. Малорад с филиал „Иван Нивянин“ с. Добролево, общ. Борован и Детска градина„Тошка Петрова“ с. Борован с филиал „Митко Палаузов“ с. Нивянин, общ. Борован.

През ноември 2017 г., община Борован кандидатства и е одобрена  пред  Национално сдружение на общините в Република България по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС, като инициативата е на стойност  2  998 лева. 

За поредна година общината кандидатства по схемата „Училищен плод“ към Държавен фонд „Земеделие“. В рамките на една учебна година се осигуряват за деца и ученици от учебни заведения безплатни плодове и зеленчуци за 414 деца.

През май 2017 г. между  Община Борован и Агенция за социално подпомагане беше подписано допълнително споразумение за удължаване срока на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. Програмата е съфинансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Проект „Топъл обяд 2016г.“ със срок до 31 декември 2019 г. Благодарение на това всеки месец до края на следващата година в Община Борован ще се предоставя храна на 500 човека, с което ще продължим да обгрижваме социално слабите жители на общината. Освен топъл обяд към домашен социален патронаж към община Борован още 135 лица получават храна.

А какво не успяхте да свършите през миналата година?

Не успяхме да завършим моста при Малорад. С постановление на МС № 115 от 10 май 2016 г. бяха отпуснати целевите средства в размер на 300 000 лв. Предприети бяха и последващи действия за до финансиране на проектното предложение, като с ПМС №76 от 18 април 2017 г. се отпуснаха по бюджета на Община Борован още 393 490 лв. за аварийно-възстановителни работи на същото пътно съоръжениемоста. Парите бяха преведени, като същите не се усвоиха от Община Борован заради многократно заведените съдебни производства по обжалване решенията на възложителя в рамките на проведените обществени поръчки с един и същ предмет.

С Решение № 282/08.09.2016 г. беше открита процедура по Закона за обществените поръчки на основание чл. 18, ал. 1, т. 12 с предмет: „Инженеринг - проектиране и изграждане на обект: „Неотложно аварийно-възстановителни работи на съоръженията – мост при с. Малорад, община Борован, за предотвратяване на последиците от притока на река Бързица”.Фирмата „Т" ЕООД не е участник в процедурата. Това дружество не е подало оферта за участие в процедурата, и не е демонстрирало желание да участва в нея, нито има материален интерес от оспорване ,но от друга страна недоусмислените правила в Закона за обществените поръчки позволява на такива фирми да обжалват решенията на възложителя. Въпросната фирма многократно и неоснователно атакува процедурите, както пред КЗК, така и пред ВАС, въпреки, че не представя оферта за участие.

От страна на община Борован се предприеха всички нужни мерки за да се оспори неоснователното обжалване и въпреки тежката битка със несправедливостта на Закона, средствата по  ПМС № 115 от 10 май 2016 г. в размер на 300 000 лв. бяха усвоени и бе реализиран първия етап от работата по моста в Малорад. Предстои втори, довършителен етап, и усвояването на средствата от ПМС № 76 от 18 април 2017 г.в размер на  393 490 лв.

Това май не е всичко?

Да, защото най–големят проблем, който все още не успяваме да разрешим си остава с проблемът с „Енемона“ АД. През ноември 2011 г., когато спечелих първия си мандат начело на община Борован заварих финансите в окаяно състояние. Към същото дружество имаше 5 договора ЕСКО на стойност 5 519 000 лева. Към други доставчици на стоки и услуги заварих задължения за още 1 390185 лева. Към основните училища – непреведени делегирани бюджети – в размер на 219 800 лева. Наследих дългове за 6 128 985 лева. Всички тези задължения не бяха финансово обезпечени. Непреодолим финансов проблем беше и все още си остават задълженията към „ Енемона“ АД, цедирани като вземания на ФЕЕИ АДСИЦ, ЕСКОНА АД, ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК. В следствие на публична продан на дълготрайни активи, собственост на Община Борован, главно земи, бяха покрити над 4 000 000 лева от задълженията, възникнали в следствие на сключените договори с „Енемона“ АД. Към настоящият момент реално просрочените задължения по горецитираните договори възлизат на   1 327 629 лева, а до края на действието на ЕСКО договорите задълженията общо надхвърлят 2 000 000 лева. Заради тези задължения Община Борован попада в хипотезата на общините с влошени финансови показатели, съгласно чл.130 „д“ от Закона за публичните финанси. Открита е процедура за финансово оздравяване, на базата на която е ограничен размера на поетите ангажименти и поетите задължения. И вторият ми  мандат като кмет на Община Борован, поради необезпеченият финансов размер на сключените ЕСКО договори ще премине под знака на тези непосилни задължения.