Събития

Искат тунел под прохода Петрохан

  18.01.2018 16:11             
Искат тунел под прохода Петрохан

Жители от Северозапада ще протестират с искане да бъде построен тунел под Петроханския проход. От националната гражданска инициатива „Тунел под Петрохан” са внесли в народното събрание отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на Северозападна България, съобщи Нова тв. В документа хората настояват до 30 юни да стартира процедура за изграждането на пътното съоръжение.

През 2008 г. е започнала процедура за предпроектно проучване, но така и не е изготвен проект. Жители си спомнят, че подобни намерения е имало и през 50-те години. 

През 2017 година жители на Берковица и Монтана направиха символична първа копка на тунела по време на мълчалив протест край шосето Монтана-София, в местността Малка Бързия. Тогава те поискаха от управляващите да инвестират в прокопаването на тунел под прохода Петрохан, който да намали дължината на пътя Монтана-Берковица-София, а кметът на Берковица Милчо Доцов заяви, че подкрепя идеята за изграждане на тунел под Петрохан. Според него такова съоръжение е много нужно, за да дойдат инвеститори в Северозападна България. Той припомни, че идеята за тунел под Стара планина при прохода Петрохан е от 1962 година, но никое българско правителство досега не се е заело с реализацията й.

Тунелът е заложен в областния план за развитие на област Монтана и в стратегията за развитие на Северозападна България, но засега не е ясно кога проектът ще бъде реализиран. Хората обаче се решени да доведат идеята до успешен край.