Събития

Лом готви 3 проекта по програмата за трансгранично сътрудничество със сръбската община Пантелей

  18.01.2018 15:53             
Лом готви 3 проекта по програмата за трансгранично сътрудничество със сръбската община Пантелей

Общините Лом и Пантелей - Ниш, ще кандидатстват най-малко с 3 проекта по програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия. За това се договориха кметовете Пенка Пенкова и Братислав Василиевич на работна среща в Ниш.

Максималното финансиране за всеки проект е 600 000 евро.  «Младежи» „Устойчив туризъм“, и «Околна среда» са трите приоритетни оси на програмата.

По трансграничната програма в Лом е модернизиран спортният комплекс «Дунавски юнак», ремонтиран е пътят до Долно Линево, изграден е център за трансгранично сътрудничество. В момента се работи по проект за мултифункционален културен и туристически център. Той ще се помещава в бившия младежки дом на квартал Боруна.

Нови 12 милиона евро се отпускат за развитие на трансграничния регион между България и Сърбия, съобщиха от МРРБ. Очаква се проектите да бъдат одобрени през есента и да се пристъпи към тяхното изпълнение.

Резултатите по трансграничната програма до момента са изключително добри, казаха още от министерството. Към днешна дата се изпълняват 39 проекта между двете страни за близо 18.5 милиона евро.