Събития

Консултативен съвет по туризъм си избра нов секретар и се отчете

  18.01.2018 14:59             
Консултативен съвет по туризъм си избра нов секретар и се отчете

Консултативният съвет по туризъм заседава в Белоградчик в присъствието на кмета на общината Борис Николов, заместникът му Росен Младенов, служители на туристическия информационен център, представители на бранша, секретаря на областния консултативен съвет по туризъм за Видинско Десислава Обретенова и представителя на асоциацията на екскурзоводите в България Валентина Александрова.

На мястото на напусналата Илияна Стефанова за секретар на консултативния съвет беше избрана Иванка Стоянова.

Росен Младенов пък представи отчет за многото на брой и разнообразни по съдържание дейности в областта на туризма през 2017 г. Отчетено беше участието на представители на управата в Белоградчик в международната туристическа борса „Ваканция/Спа Експо“, заедно с останалите общини от област Видин. Продължена е и традицията по организиране на състезание по мотокрос в местността Чачин камък, съвместно с местния жител и любител на този вид спорт Любомир Гайтански и ЕТ „МЦ-Цветан Михайлов“. През тази година пък велоралито „Rocks'N Roll“ ще се проведе на 1 април.

През 2017 г., по инициатива на община Белоградчик, са се състояли два инфотура. Единият е бил с участието на представители на туристическия бранш и с подкрепата и партньорството на асоциацията на екскурзоводите в България за представители на туроператорски фирми от регионите на Варна и Бургас, с цел презентиране на нови туристически атракции, сред които „От Скалите до Джердабската клисура на Дунав - пещерни легенди от перото на реката“. Над 40 представители на различни туристически организации са се запознали с инфраструктурата, услугите и атракциите, които са на разположение на гостите на Белоградчик и населените места от общината. Второто информационно пътуване, с участието на винарските изби от сдружение Нортикум, представители на туристическия бранш и с подкрепата и партньорството на асоциацията на екскурзоводите в България, е организирано за представители на туроператорски фирми от България, с цел презентиране на винарските изби, произвежданото от тях вино и нови туристически атракции под мотото „В кое вино е истината?“. Освен с регионите на Видин и Белоградчик, участниците са се запознали и с изби в Неготинска крайна на Сърбия. Целта е била организирането и предлагането на съвместни туристически и винени пакети на винарски изби и исторически обекти от двете страни на границата.

През ноември е проведена и учебна пътуваща лектория до Република Сърбия за местни екскурзоводи и музейни служители от Белоградчик. Темата е била „Екскурзоводските местни беседи и обслужване в цялостните туристически маршрути и продукти“. Освен посещението на обекти и имало презентация на беседи - „Особености при преминаване на гранични зони – умора на туриста“, „Поведение на туристи в туристически обекти, изискващи специален режим на движение – пещери, пресечен и воден терен, строителни и химически обекти“, „Контрол на местните екскурзоводски беседи в целодневен туристически продукт с комбинация България – чужбина“.

При изключителен интерес пък е преминал вторият летен фестивал „Опера на върховете” в периода 21 юли – 6 август, отчете консултативният съвет. Спектаклите са посетени от 5 100 зрители. През 2018 г. проявата ще се състои през втората половина на юли.

Беше отбелязано, че постоянно се усъвършенства информационното обезпечаване на туристическата дестинация, чрез изработване на рекламно-информационни материали /информационни табели, указващи местонахождението на туристическите обекти на територията на общината; флаери на български и английски език за пещерите Магура и Козарника, историческия и природонаучния музеи; графично оформление и превод на английски, немски и руски език на беседите за Белоградчишката крепост и пещера Магура за туристи, за които не е осигурено или не желаят екскурзоводско обслужване. Всички туристически обекти на територията на община Белоградчик вече са част от платформата „I love Bulgaria”.