Свят

Мощността на взрива на метеора над Мичиган е стигнала 100 тона тротилов еквивалент

  18.01.2018 13:57             
Мощността на взрива на метеора над Мичиган е стигнала 100 тона тротилов еквивалент

Метеорът, чието падане привлече вниманието на много жители на Детройт, щата Мичиган, през нощта във вторник срещу сряда, се разпадна на части след навлизането си в плътните слоеве на земната атмосфера, предаде ТАСС. Последвалият взрив достигна мощност 100 тона тротилов еквивалент, оповести Центърът за космически полети на НАСА в Хънтсвил, Алабама.

Специалистите поясниха, че траекторията на падане на космическото тяло е определена въз основа на наблюдения на очевидци, предава БТА.

"Аналитиците ни стигнаха до същите заключения - увери американското космическо ведомство на страницата си във Фейсбук. - Изчислихме, че метеорът се е движел с относително малка скорост - около 45 000 км/ч. Този факт и яркостта на явлението, която навежда на мисълта, че космическото тяло е с диаметър най-малко 0,91 метра, показват, че то е проникнало дълбоко в атмосферата, преди да се разпадне на части."

Както уточни научният сътрудник от НАСА Бил Кук, последвалият взрив с мощност 100 тона тротилов еквивалент предизвикал ударна вълна и гръм, който изплашил много жители в югоизточната част на Мичиган.

"Обикновено огнени кълба падат на земята под формата на метеорити, когато ударната вълна достигне повърхността", отбеляза Кук. Той припомни, че метеоритите са с прекалено малки размери, за да убият човек, но могат да причинят щети на автомобили и покриви на къщи.

Специалистите коригираха Геоложката служба на САЩ, която първоначално съобщи, че метеорит, паднал на 8 км от селището Ню Хейвън, разположено североизточно от Детройт, е предизвикал земетресение с магнитуд 2.0.

"Макар на явлението да бе приписан магнитуд 2.0, въпросната скала се използва за измерване силата на земетресения и не е подходяща за наблюдения на метеори", каза геофизикът Уилям Йек от Националния център за оповестяване на земетресения към Геоложката служба в Колорадо пред в. "Дейли мейл". 

24часа