България

(Обзор) Къщата на ужасите 2, сестрите сами не искали да излизат

  18.01.2018 10:07             
(Обзор) Къщата на ужасите 2, сестрите сами не искали да излизат

Според социалната служба жените имат условия у дома и не се налага да бъдат местени

Кметът е категоричен, че живеят в пълна мизерия

Прокуратурата ще изяснява противоречията и какво точно се е случило със Стефка и Анжела

Психично болни, държани под ключ или сами отрекли се от контакти с външния свят са двете жени, крити години наред от майка им в къща в Свищов?

Отговорът на този въпрос тепърва ще изясняват институциите, които се занимават с необичайното семейство.

Засега е категорично само, че дори и да са били затворени, срещу жените не е упражнявано насилие.

Живеели на

топло, имали

прясно сготвена

храна

и гледали кабелна телевизия.

Срам или страх - според съседи това може да е мотивът, с който 65-годишната Пепа Стефанова е крила от хората двете си дъщери Стефка и Анжела в къщата. Жените са на 42 и на 43 г. Те бяха открити от полиция и социални работници, видимо неадекватни, в огромна мизерия в жилището на ул. “Георги Тишев” 13.

Съсед подал сигнал, че Пепа държи против волята им дъщерите в дома си. Направило му впечатление, че винаги извъртала, когато приятели от детинство искали телефоните им и питали за тях.

На адреса във вторник се изсипали полицаи, социални служби, линейка. Започнали разпити на съседи, беседи с майката. Вестта, че интелигентните Стефка и Анжела Стефанови не правят кариера в София, както твърдяла майка им, а са затворници в бащиния им дом, потресе всички, които ги познават.

Районната прокуратура в Свищов е постановила разследване за изолираните в дома им жени, съобщиха от апелативната прокуратура.

При проверката на адреса е установено, че там живеят Пенка Стефанова заедно с дъщерите си Анжела и Стефка. Майката е осигурила на проверяващите органи доброволно достъп до жилищните помещения. На място била проведена беседа и с дъщерите . Те отказали да им бъде извършен обстоен преглед в местната болница и са

отрекли да са

били държани

против тяхната

воля

в къщата, се казва в съобщение на прокуратурата.

По двете сестри не са констатирани видими белези от физическо насилие. Нямат личен лекар, а според социалната анкета са лица в риск.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 181 от НК за това че в периода 2011 – 16 януари 2018 г. “е нарушено задължение към низходящи и с това те са поставени в положение на сериозно затруднение”.

Под ръководството и наблюдението на прокуратурата се извършва оглед на дома. Разпитват се и свидетели. На базата на събраните доказателства прокуратурата ще прецени дали да назначава експертизи.  

Къщата и дворът, където живеят двете сестри и майка им.

Според съседите Пепа Стефанова била вдовица, поздравявала, била тиха и скромна.

“Даже не мога да повярвам, че това се е случвало. Все пак са големи хора, не са деца.

Явно жената

има някакво

заболяване, а

дъщерите ѝ са

били съпричастни

с нея

- може да ги е заплашвала с нещо, че ще се самоубие, например, и те доброволно да са станали затворници”, коментира жена от хотел близо до къщата.

“Никой по улицата не е предполагал какво се случва в този дом. Срещаме майката, разговаряме, но тя все казваше, че децата ѝ живеят в София. От 6 години съм се върнала тук и не съм ги виждала. Майката се държеше спокойно, нищо не е подсказвало, че е възможен такъв ужас до портата ми. Не сме чували някакви подозрителни викове или шумове, или нещо, което би издало присъствие на други хора”, разказа съседката Цветана Трайкова.

Тя си спомни, че

като деца Стефка

и Анжела били

много будни

Едната пишела стихове, другата рисувала, а по-малката сестра завършила с отличие.

“Изобщо никакви подсказки, че е възможно това. Може да е било генетично заложено и по някаква причина да се е отключило нещо психически. Майката или се е срамувала, или се е страхувала - това са двете причини, по които би могла да постъпи по този начин, като все още не мога да си обясня как ги е държала затворени - вързани ли, с опиати ли”, разсъждава Цветана.

23-годишната Силвана пък се притеснява някой от обитателите в къщата да не излезе и да я нападне по улицата.

“Никога не съм

виждала

дъщерите на

Пепа, което е

много зловещо Даже, като ви видях тук, в тъмното, изтръпнах, да не би нещо те да излязат и да ме нападнат. Днес срещнах майката и тя ме заля с обиди, клетви, беше доста агресивна, явно афектирана от случилото се”, твърди Силвана.

Янка Манчева, чиято къща е на метри от тайнствения имот, пък си спомня, че виждала сестрите преди 8 години и ѝ се сторили доста променени.

“Аз не бях в България. Върнах се да гледам баща си през 2009 г. Докато го гледах, съм ходила у тях да пия кафе. Стефчето беше студентка в Художествената академия, а пък Анжела завърши Стопанската академия тук и след това в София нещо е учила пак.

Зная, че Пепа заложи апартамент, за да им помага в учението и да им плаща квартири. Аз, когато се срещах с тези момичета през 2009 г. в къщата, ми се стори, че не са тези, които познавах преди.

Нещо на психическа основа не бяха добре. Поведението им, особено на Анжела, не беше съвсем адекватно, но аз го отдадох на претоварване”, разказа още Янка.

Друга възрастна жена от съседните къщи обаче каза, че е виждала по-малката дъщеря в двора на близкото училище преди 3 г., а голямата преди 4 г. копаела в двора.

“Анжела не беше добре, ходеше раздърпана, говореше си сама, правеше едни жестове и събираше фасове по улиците.

Не съм питала майката какво се случва, беше ми неудобно”, разказва възрастната жена.

Майката Пепа обяснила пред полицаите, че дъщерите сами не искали да излизат и не ги е държала насила в къщата.

От проверката

дотук няма данни

за извършено

престъпление, съобщиха от полицията в Търново. Върху тях не е извършвано насилие, не са били връзвани или малтретирани.

Образувана е преписка и работата със странното семейство продължава. Според социалните работници няма нужда от настаняването на сестрите в социално заведение.

“Те са дееспособни, не са под запрещение и не са освидетелствани. Бяха на топло, имаха всякакви условия. Те твърдят, че по собствено желание не са прекрачвали прага на дома си навън.

Отказват психологическа, психиатрична и друга медицинска помощ”, обясни шефката на социалната служба в Свищов Милена Илиева.

Според нея двете жени са отговаряли адекватно и дори поставяли въпроси при консултирането дали всяка поотделно може да получи еднократна социална помощ. При проверката се оказало, че до 2011 г. двете са имали регистрация в бюрото по труда в Свищов, но после не я подновили, защото според тях нямало смисъл.

Същата година са сменяли личните си карти. Анжела показала диплома за висше от Стопанската академия. Стефка пък казала, че е завършила педагогика. Търсили си работа в София, но неуспешно, и се прибрали в Свищов.

Тепърва прокуратурата ще разплита случая и ще решава дали да поиска от съда принудителното настаняване на лечение на някого от семейството.

“Работи се много активно и максимално изчерпателно, за да изясним какво се е случило с тези жени”, каза прокурор Блага Георгиева.

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Ще изпратим майстори да боядисат стаята и да им оправят бойлера

Наистина условията, при които живеят трите жени, са нечовешки, коментира кметът на Свищов Генчо Генчев, който посети лично къщата на ул. “Георги Тишев”.

“Разговаряхме, те продължават да твърдят, че доброволно са се затворили. Видимо са в ненормално психологическо състояние. Имат ток, отопляват се с радиатор, на котлона вреше супа, но нямат дрехи и обувки, срамуват се да излязат. Мизерията е огромна”, допълни кметът. 

Това, с което се ангажира местната администрация, е да актуализира служебно адресните регистрации на двете сестри, за да получат еднократна социална помощ по 375 лв.

“Още утре (днес - б.а.) ще изпратим майстори да ремонтират бойлера и да оправят топлата вода, за да могат да се къпят и да посрещат битовите си нужди. Ще помогнем да бъде пребоядисана стаята и изолирани прозорците, за да се създадат по-нормални условия”, допълни Генчев.

Според него не става дума за криминален случай, а за житейска драма.

24часа