Събития

Честваха 170-годишнина от рождението на Ботев

  17.01.2018 16:10             
Честваха 170-годишнина от рождението на Ботев

В читалище „Христо Ботев” в Козлодуй, тържествено бе отбелязана годишнината от рождението на великия български поет и революционер Христо Ботев. Прозвуча В залата прозвуча паметния завет на войводата към поколенията: „Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни запрети да изпълним дълга си към своето Отечество. Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.”

Връчени бяха наградите от общинския литературен конкурс „Христо Ботев – човекът и поетът”. Първо място спечели единадесетокласничката  Наталия Крисенко от СУ „Христо Ботев”. Тя завършва есето си с думите: „Подвизите му и действията му са гигантски за един обикновен човек. Стиховете му са актуални и до ден днешен. Заради „Човека и поета“ знаем настоящето си и на него се възхищаваме, и от него взимаме примера за любов към родината. А ние, децата на Козлодуй, трябва още повече и още по-страстно да пазим и помним личността му. Да познаваме поезията му и да се опитваме да намираме себе си в нея! Да се борим с хулителите!”

Председателят на общинския съвет Мая Занева, председател на конкурсната комисия, връчи на Наталия Крисенко освен грамота и ваучер за закупуване на книги на стойност 100 лева. Всички участници в конкурса получиха грамоти и книги.

По случай 170-годишнината от рождението на Христо Ботев, прозвучаха негови стихове в изпълнение на актьори от любителските театрални състави при читалището и песни в изпълнение на вокална група „Щуротреска” при Център за личностно развитие ОДК.